Hopp til innhold

Flyruten som skal forene Nordkalotten åpnes snart

Den 12. januar åpnes flyruten Arctic Airlink, som knytter sammen Nord-Norge, Nord-Finland og Nord-Sverige.

ARGENTINA-TRANSPORT/ A Saab 340 two-engine turboprop aircraft belonging to Lineas Aeras Sol takes off from Buenos Aires' domestic airport

Flytypen som skal anvendes er en Saab 340 med plass til 33 passasjerer. Arctic Airlink kommer til å ha trafikk fem dager i uken.

Foto: ENRIQUE MARCARIAN / Reuters

De tre universitetsbyene Oulu, Luleå og Tromsø får gjennom denne flyruten direkte kontakt med hverandre.

Dette til tross for at det ikke har lyktes å drive en lønnsom rute fra Nord-Norge til resten av Nordkalotten på 50 år. Det har vært gjort mange forsøk tidligere på å lage en lignede flyrute, men det har vist seg å ikke være lønnsomt.

Nå trenger ikke folk lenger reise via Oslo, Stockholm eller Helsinki for å besøke Nord-Sverige og Nord-Finland.

– Viktig for vekst og mobilitet

Ivar B. Prestbakmo

Ivar B. Prestbakmo er også tilfreds med at ruten betjenes med et fly med trykkabin, og av Nextjet - en anerkjent svensk flyoperatør.

Foto: Laila Lanes / NRK

– Det er av stor betydning for framtidig vekst og utvikling av våre regioner at vi har et flytilbud øst-vest som gir mobilitet og konkurransekraft for næringslivet, og nyskapende reisemuligheter for folk flest, sier fylkesråd for samferdsel og miljø i Troms, Ivar B. Prestbakmo.

Flytypen som skal anvendes er en Saab 340 med plass til 33 passasjerer. Arctic Airlink kommer til å ha trafikk fem dager i uken.

Fylkeskommunens engasjement i det nye selskapet betyr blant annet at de skal skaffe til veie til sammen 25 millioner svenske kroner til det fem år lange prøveprosjektet.

Gode nyheter for TIFF og Arctic Frontiers

Dette er også godt nytt for store arrangementer i januar i Tromsø, som Tromsø Internasjonale Filmfestival og Arctic Frontiers, som gjennom dette åpner for nye besøkende fra naboland.

Nå kan det også presenteres en ferdig tidstabell som er lagt opp for både næring og ferie i tre land, med muligheter for korrespondanser i og utenfor landsdelen.

flyrute

Positivt for spill-mijøet

En av de som ønsker flyruten velkommen, er den engasjerte dataspill-gründeren Kim Daniel Arthur fra Tromsø.

Han ser meget positivt på et tettere samarbeid med spesielt Oulu-miljøene, og er svært begeistret over mulighetene som åpner seg med flyruta mellom Tromsø- Luleå og Oulu.

– Med Arctic Airlink vil samarbeidet tidsmessig bli mye lettere. I Oulu er spillmiljøet svært interaktivt og Tromsø har mye å lære fra dem. Tilgjengelig personell med spisskompetanse innen IT gjør at både vi og andre fremover kan rekruttere dyktige fagfolk for eksempel fra Finland, sier Kim Daniel Arthur.

Dette muliggjør arbeidspendling og tidstabellen er tilpasset korrespondanser videre mellom Arlanda, Umeå samt Pajala og Luleå.

Også for videre reisende i Tromsø til Oslo, Hammerfest, Kirkenes, Bodø, Svalbard, Murmansk og Arkhangelsk.

Fra Oulu er det mulig å fly videre til Helsinki.