Hopp til innhold

Fletter sammen to Ibsen-forestillinger til én

Hålogaland Teater blir de første i Norge som setter sammen to Ibsen-forestillinger til én. Nå skal Fruen fra Havet møte Lille Eyolf.

Høstlansering på HT

Teatersjef Nina Wester og regissør Anders T. Andersen.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

– Jeg har flettet stykkene sammen. Vi tenker som i film egentlig, at vi klipper mellom stykkene. Forskjellen er bare at du ser alle på scenen samtidig, sier regissør Anders T. Andersen under presentasjonen av Hålogaland Teater sitt høstprogram torsdag.

Tanken hans er at karakterene som er «av scenen», også er på scenen og lever sine fullferdige liv.

– Det blir som et gigantisk maleri. Som publikum må du faktisk velge hvor du vil se og hva du vil følge med på.

Skuespillerne har knapt nok begynt prøvene, men under høstlanseringen torsdag ble det servert et lite utdrag. Og regissøren har en klar idé om hvorfor disse to klassikerne passer sammen.

– Begge disse stykkene handler om å hele tiden må ta skjebnesvangre valg. Et slags «valghelvete» slik jeg ser det, sier han.

– Noe vi alle må forholde oss til

I 2xIbsen er familien et av temaene, og familien er den røde tråden gjennom høstens forestillinger på HT.

– Hvordan vi forholder oss til de nære relasjonene vi har, på godt og vondt. På en måte oss er det noe som gir oss trygghet og kjærlighet, på andre siden kan man også føle seg ensom og låst i det å leve i en familie, forteller teatersjef Nina Wester.

Teatersjefen mener Ibsen er den fremste dramatikerne som har beskrevet dualiteten med å leve i en familie.

– Jeg opplever at det er noe vi alle må forholde oss til i livene våre, og som vi alle kjenner oss igjen i. Det er noe som bestandig er i forandring. En familie er ikke det samme nå som for bare ti år siden.

Variert program

Presentert ble også familieforestillinga Virginia og julenissen, som har vært satt opp flere år på teatret.

Nina Wester kan fortelle at familien også går igjen i en thrillerforestilling som er et samarbeid med Det samiske nasjonalteatret Beaivváš og Ferske Scener.

Presentasjon av høstprogrammet HT

Skuespilleren Torstein Bjørklund fra Tromsø, sist sett i Kampen om Tungtvannet, skal i regi av HT turnere med forestillinga Konflikten.

Foto: Hege Iren Hanssen / NRK

Dager under som Arne Lygre har skrevet handler om at man bokstavelig talt blir innelåst i noen nære relasjoner.

I blanke messingen har tidligere i år vært lansert som en av høstens store forestillinger. Det vil også bli både monolog, thriller og gjestespill.

– Spent på hvordan elevene reagerer

Skuespilleren Torstein Bjørklund fra Tromsø, sist sett i Kampen om Tungtvannet, skal i regi av HT turnere med forestillinga Konflikten, som han har skrevet sammen med Kristine Klubben og Mads Pettersen.

– Jeg synes det er veldig kult at Wester satser på nyskrevet og lokal dramatikk, og noe som er aktuelt, spesielt for unge folk, sier Bjørklund.

Konflikten handler om Israel/Palestina, motsetninger, hat og forsøk på forståelse og forsoning. Den skal blant annet vises til ungdom gjennom den Kulturelle skolesekken.

– Det gleder jeg meg veldig til. Det blir veldig spennende å se hvordan elevene reagerer på det.

Teatersjef Nina Wester forteller at det i høst også blir bursdagsfest på HT. Det er ti år siden Hålogaland Teater flyttet inn i eget teaterbygg. Det skal feires i hele november.