Halvårstallene fra konfliktrådene i landet viser at de får tilsendt flere alvorlige saker enn tidligere, men det viser i tillegg en nedgang på omtrent 400 saker sammenlignet med i fjor.
– Det vi har registrert er at det er store forskjeller mellom de ulike politidistriktene. Noen politidistrikter har økning, mens andre går dramatisk ned. Det tolker vi som at det er ulik praksis i politi-Norge mot å jobbe med disse sakene, sier direktør i konfliktrådet, Per Andersen.
Det er voldssaker konfliktrådet oftest behandler.
Direktør i konfliktrådet, Per Andersen, sier at voldssakene er utfordrende saker.
Foto: Konfliktrådet– Det er en trend som har pågått i flere år. Jeg tror det skyldes at vi har gode resultater i mange av disse sakene, at de som kommer til konfliktrådet føler seg godt ivaretatt, forteller Andersen.
Før voldssaker toppet statistikken, var det nasking og butikktyveri som dominerte. Andersen sier at voldssakene er mer utfordrende.
– Voldssaker krever mer forberedelser, samtidig er det spennende å jobbe med disse sakene og de får som regel et godt utfall, sier han.
- LES OGSÅ:
– Undrer oss over nedgang
Per Andersen sier at de har sett en nedgang i ungdomskriminalitet, men at de samtidig vet at det er mange saker som ikke havner i konfliktrådet.
– Årsaker til det kan være at det ikke jobbes godt nok med det eller at det skyldes ressurssituasjon hos politiet, sier Andersen til NRK.
Konfliktrådet i Troms opplever også en nedgang i antall saker hos dem, og synes det er merkelig.
– Vi stiller oss undrende til at det er en nedgang i antall saker. Vi vet at det er et stort potensial for saker som kunne egnet seg i konfliktrådet, sier leder i konfliktrådet i Troms, Arna Beate Hansen.
- LES OGSÅ:
Flest unge menn
Den største gruppa påklagede i konfliktrådene er mellom 16-18 år, og det er flest menn. Av 4191 påklagede er det kun 1281 kvinner.
– Det er helt i tråd med kriminalstatistikken. Unge menn bryter oftere loven og er ofte mer aggressive enn andre aldersgrupper og kvinner, sier direktør i konfliktrådet, Per Andersen.
Konfliktrådene har fulgt opp ungdom over lengre tid via oppfølgingsteam i 72 saker, det som fra 1. juli heter ungdomsoppfølging. Ungdomsoppfølging omfatter ungdom fra 15 - 18 år som har begått alvorlig eller gjentatt kriminalitet.
– Mange ungdommer har behov for å snakke om det de har gjort og få en oppklaring, det legger vi til rette for, forteller Andersen.
Av de 72 ungdommene som som fikk oppfølging i løpet av første halvår i 2014, har 28 av dem begått vold. Til sammen har de 104 lovbrudd bak seg.
Det er flest oppfølgingsteam i Oslo/Akershus og Nord-Trøndelag.
- LES OGSÅ:
Stadig flere nett–troll må i konfliktrådet
Konfliktrådet ser en klar økning i antall saker som handler om krenkelser, trusler og mobbing på nett.
Flere saker med krenkelser på nett havner i konfliktrådet.
Foto: Skjermdump– De fleste saker der det er en konflikt, har ofte spor på sosiale medier. Vi ser en klar økning i antall saker som gjelder trusler, mobbing og trakkasering på nett, sier leder i konfliktrådet i Troms, Arna Beate Hansen.
I 2013 var den nest største sakskategorien krenkelser, trusler og mobbing med 1076 saker. I Troms dominerer denne kategorien.
– Mange synes det er svært enkelt å sitte hjemme bak tastaturet og skrive krenkende ting, men det blir raskt noe annet når de må møtes ansikt til ansikt. Derfor kan det ha en stor effekt å møtes i konfliktrådet, sier Arna Beate Hansen.
- LES OGSÅ:
– Det trengs en bevisstgjøring
For å snu utviklingen, mener Hansen det er viktig å bevisstgjøre folk på konsekvensene av å krenke noen på nett.
– Det er svært viktig fremover å bevisstgjøre alle unge, som vokse, om konsekvensene av det. At det er en del ting som er straffbart, selv om det er på nett. Det påfører mange folk lidelser, og at det er vanskelig å fjerne, forteller hun.
- LES OGSÅ: