Klart for folkeavstemning i Finnmark om omstridt gigantfylke

Ja eller nei til sammenslåing med Troms blir spørsmålet i en folkeavstemning i Finnmark før sommeren.

Finnmarks-politikere diskuterer sammenslåing

Et flertall av politikerne i fylkestinget i Finnmark sier ja til folkeavstemning om sammenslåing med nabofylket Troms.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

– Det er viktig for oss å vise den store motstanden det er i folket i Finnmark mot en sammenslåing med Troms. Da er folkeavstemning vår siste mulighet til å si kraftfullt ifra at dette er noe vi ikke ønsker, sier fylkesordføreren i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), til NRK.

Fylkestinget i Finnmark har tidligere sagt et klart nei til å bli slått sammen med naboen i sør til et nytt storfylke som vil dekke en firedel av Norges areal.

Tirsdag kveld ble det klart at Arbeiderpartiet i Finnmark stemmer sammen med Sp og SV i fylkestinget og sikrer flertall for å arrangere folkeavstemning om sammenslåing med Troms.

Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik

Fylkesordfører Ragnhild Vassvik (Ap) ønsker folkeavstemning om sammenslåinga med Troms. Her sammen med fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Folket vil også ha folkeavstemning

Politikerne har folket i ryggen i dette spørsmålet. I Finnmark sier 82 prosent av de spurte at de ønsker en folkeavstemning om sammenslåing av Troms og Finnmark. Bare 16 prosent av de spurte er imot.

Det viser en undersøkelse Sentio Research har gjennomført på vegne av NRK i de to nordligste fylkene.

Det er særlig folk under 30 år som sier at de ønsker en folkeavstemning.

Folkeavstemningsspørsmålet har også støtte blant befolkningen i Troms, der mener 65 prosent av innbyggerne at en folkeavstemning er riktig løsning på konflikten.

Tungtveiende beskjed

– Vi har så langt ikke nådd fram i de demokratiske prosessene. Vår folkevilje er blitt avvist av Stortinget to ganger, som dermed ønsker å tvinge oss sammen. Vi anser en folkeavstemning som vår siste mulighet til å gi kommunalminister Monica Mæland (H), regjeringen og deres støtteparti KrF en tungtveiende beskjed om hvor tydelig og sterk motstanden faktisk er, sier Vassvik til NTB.

Folkeavstemningen vil ha et enkelt spørsmål, sier hun:

– Det vil bli spurt om ja eller nei til sammenslåing med Troms, varsler Vassvik.

Håp om vending

Hun sier at Finnmark Ap fortsatt har et reelt håp om å få Mæland til å snu.

– Vi håper at et klart nei fra befolkningen i Finnmark kan legge et grunnlag for statsråden slik at hun kan gå tilbake til Stortinget. Og så er det jo et frieri til KrF, som sikret regjeringen flertall, sier Vassvik

– Men politikerne på Stortinget er jo klar over motstanden mot sammenslåingen?

– Ja, men det er ganske kraftfullt å arrangere en folkeavstemning i et fylke, og vi håper at dette vil være med på å snu vedtaket om å slå sammen Troms og Finnmark. Hvis storting og regjering nå vil bruke sin makt til å overkjøre en så stor motstand i Finnmark mot sammenslåingen, så viser de sitt sanne ansikt, sier Vassvik til NRK.

– Har dere vurdert risikoen for at denne gjenstridigheten gjør at man taper en god forhandlingsposisjon?

– Den sjansen tar vi.

Monica Mæland og Ragnhild Vassvik intervjues

Ragnhild Vassvik (t.h.) og Finnmark Arbeiderparti har fortsatt et håp om å få kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland til å snu.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Ingen hindre

Fylkestinget i Finnmark skal torsdag stemme over både sammenslåingsavtalen med Troms og forslaget om en folkeavstemning.

Det har lenge vært klart at avtalen vil bli nedstemt. Etter at fylkestingsgruppen til Ap nå enstemmig går inn for å støtte forslaget om en folkeavstemning, vil også dette bli vedtatt med stort flertall torsdag.

Cecilie Myrseth

Cecilie Myrseth, leder i Troms Ap, ønsker foreløpig ikke å kommentere folkeavstemningskravet fra Finnmark.

Foto: MARIT EILERTSEN / NRK

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har bekreftet overfor NTB at det ikke er noen formelle hindre i veien for å holde en folkeavstemning i Finnmark om fylkessammenslåing.

Cecilie Myrseth, leder i Troms Ap, sier at hun ikke har rukket å sette seg inn i kravet om folkeavstemning fra Finnmark, og ønsker dermed ikke å kommentere saken til NRK.

Sammenslåing av Finnmark og Troms

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark