294 bredbåndskunder uten nett en uke

Brudd på en drøyt to centimeter tykk fiberkabel har utelukka en rekke innbyggere i Nordkapp fra internett-omverden siden lillejulaften.

Sjøkabelskjøting på Nordkabel

Skjøting av sjøkabel på skipet Nordkabel.

Foto: M/S Nordkabel

I løpet av dagen håper kabelsjef Ove Olsen på spesialfartøyet Nordkabel at de har fått kobla sammen trådene igjen og gjenoppretta forbindelsen.

– Det vi gjør er å få skjøtet inn kabelen som går inn på østsiden på Måsøy. Det er et brudd ganske nært land. Så nå har vi folk om bord for å skjøte, så er det om å gjøre å få den kabelen på land, sier Ove Olsen, kabelsjef om bord i spesialfartøyet Nordkabel.

Telenor har fått en prognose på at mannskapet på Nordkabel vil være ferdige i 13-tiden i dag. Deretter må Relacom starte kabelskjøtingen på land. Hvis været holder seg stabil regner Telenor med å være ferdig klokken 21.00 i kveld.

Sjøkabelskjøting på Nordkabel

Skipet Nordkabel med Porsangerhalvøya i bakgrunnen.

Foto: M/S Nordkabel

Været er største utfordring

Olsen forteller at oppdraget med å skjøte kabelen er et rutinemessig oppdrag.

– Den største utfordringen vår er jo været som har variert litt, i dag har vi fått litt sørøstlig vind som står ganske rett på, så vi får håpe at det går bra til slutt, sier Olsen.

Der Olsen og mannskapet jobber med kabelen er det grunt. Kabelen ligger på omtrent 23 meter. Skjøting av kabelen gjøres om bord på spesialskipet. Allerede første juledag ankom de Måsøy etter at fiberkabelen sviktet to dager før.

Telenor beklager

Informasjonssjef Tormod Sandstø i Telenor, beklager at det har tatt så lang tid å få feilen rettet.

– Vi beklager selvsagt til de kundene som har blitt rammet av dette. Det jeg imidlertid kan forsikre om er at når slike ting skjer så har vi en døgnbemannet operasjonssentral som med en gang begynner å analysere feilen og vurderer hva som skal gjøre. Så de første dagene forsøkte man å omdirigere en del trafikk slik at en god del kunder likevel kom seg tilbake på nett. Det lyktes vi med, men dessverre var det noen kunder som man ikke fikk omdirigert før hovedfeilen ble reparert, sier han.

Men håpet er at i dagen i dag er siste dag med reparasjon.

Må regne med brudd

Til tross for alle forholdsregler er et kabelbrudd som dette utenfor Måsøy, noe man må regne med. Det mener eksperten ombord i fartøyet Nordkabel, som i løpet av dagen setter kursen sørover for nye oppdrag.

– Det er ganske harde utfordringer rent værmessig, og det er ganske vanlig langs kysten at det over noen år blir ødelagt. Generelt sett er det slik at man iverksetter ganske store tiltak for å sikre slikt, men når det er storm så kan det hende at ingenting er godt nok, sier Olsen.