Hopp til innhold

Kjemper om å få gjøre førstegangstjeneste

Stadig flere kontakter militæret og spør hvorfor de ikke blir innkalt til førstegangstjeneste. I dag får bare hver sjette ungdom trekke i kongens klær.

Forsvaret på Setermoen

Stadig flere unge vil avtjene verneplikt. Arkivfoto.

Foto: Lars Magne Hovtun / Scanpix

– Ungdom som ikke blir kalt inn tar i større grad kontakt med oss, og spør hvorfor de ikke blir kalt inn når kameraten ble det, sier oberstløytnant Per-Ivar Norman i Vernepliktsverket til NRK.

Dette er helt nytt for forsvaret, og det er spesielt unge gutter som ringer Vernepliktsverket og etterlyser innkalling til militæret.

Oberstløytnant Norman er fornøyd med at trenden har snudd for Forsvaret. I dag har de bruk for bare hver sjette ungdom i vernepliktig alder.

Motivert ungdom

Tidligere måtte Forsvaret jakte på de som prøvde å lure seg unna verneplikt. I dag bruker Vernepliktsverket mye tid på å plukke ut hvem som skal få lov til å trekke i uniform for fedrelandet.

– De som nå møter til tjeneste i forsvaret er motivert ungdom, som holder et høyt nivå når det kommer til kunnskap og ferdigheter, sier Norman.

Før ble førstegangstjenesten sett på som et bortkastet ungdomsår av mange. Sånn er det ikke lenger.

Tjenestebevis

– Vi har innført en tjenesteuttalelse og tjenestebevis som viser hva de har oppnådd av kompetanse det året de har vært inne i militæret, som alle som gjennomfører førstegangstjenesten får med seg, sier Norman.

Dette er et verdipapir de vernepliktige kan ha med seg når de søker vider utdanning eller jobb. Norman sier dette er et av Forsvarets tiltak for å heve statusen til førstegangstjenesten.