Flere tusen forlatte snøkrabbeteiner blir politimat

I sommer hentet Fiskeridirektoratet opp flere tusen snøkrabbeteiner og hundrevis av kilometer med tau fra Barentshavet. Nå starter politiet etterforskning av saken.

Forlatte teiner og tauverk fra en ryddeaksjon i Barentshavet

DØDSFELLER: Et fiskefartøy hentet opp disse teinene fra havbunnen i Barentshavet i sommer. De kommer i tillegg til Fiskeridirektoratets aksjon.

Foto: PRIVAT

– Dette er miljøkriminalitet av verste sort, sier Toine C. Sannes, fiskeripolitisk talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG).

På et tokt i Barentshavet i sommer hentet Fiskeridirektoratet opp 8 600 snøkrabbeteiner og nærmere 270 kilometer tau fra havbunnen. I rapporten etter toktet anslår de at det var 15 000 krabber og en god del fisk igjen i de forlatte teinene.

MDG i Nordland var aldri i tvil om at de måtte anmelde saken.

– At så store mengder krabbeteiner var forlatt på havets bunn må noen stilles til ansvar, sier Toine C. Sannes.

– Når teiner blir stående slik, så vil de bedrive såkalt «ghost fishing». De vil med andre ord bli stående og fiske krabber til evig tid, så lenge de ikke blir tatt opp. Teinene vil også fange andre arter i sjøen, understreker hun.

Toine C. Sannes i Miljøpartiet De Grønne

ALVORLIG: Toine C. Sannes i MDG synes teinefunnene i Barentshavet er svært alvorlig.

Foto: Svea P. Sannes

Politiet tar saken

Avdeling for økonomi- og miljøkriminalitet ved i Troms politidistrikt har nå bestemt seg for å etterforske saken.

NRK har foreløpig ikke fått tak i etterforskningsleder Tom Paulsen, men Toine C. Sannes er veldig fornøyd med at saken nå skal etterforskes.

– Det er ingen som vet hvor stort omfanget av dette er, men vi tror det er svært stort. Da man kunne kaste ting på havet og bare glemme det, er forbi. Noen er nødt til å bli stilt til ansvar for dette, sier hun.

Sannes er sikker på at dumpingen av teinene er gjort med er gjort med vilje.

– Dersom fiskeutstyr går tapt, skal det meldes inn. Slik jeg forstår det er det nesten ikke meldt inn tapt utstyr i området i denne perioden, sier hun.

Fiskeridirektoratet kan ikke kommentere saken før på mandag.

Nyheter fra Troms og Finnmark