Hopp til innhold

Flere spennende funn i jernaldergrav

En godt bevart dekorert kam er noe av det arkeologene fra Tromsø Museum - Universitetsmuséet har funnet på Hillesøy. Den kan gi mye informasjon om statusen til personen som har ligget begravd her.

Kam fra jernalderen

En godt bevart dekorert kam er et av funnene i jernaldergrava på Hillesøy

Foto: Tromsø Museum - Universitetsmuseet /

– Dette er spennende, vi må endre hypotese hver dag, sier prosjektleder og arkeolog Anja Niemi til NRK.

Det var tidligere i sommer det ble funnet en hodeskalle og menneskebein i forbindelse med veibygging på Hillesøy ytterst i Tromsø kommune. Hele denne uka har arkeologer fra Tromsø Museum gjort utgravinger for å finne ut mer om grava og personen som er begravd der.

Nå finner de nye ting hver dag.

– Da vi tok ut bekkenet fant vi perler som lå ved venstre hånd, sier hun.

De mener den døde er en mann, selv om det også lå perler i graven. Det er ikke uvanlig å finne noen få perler i mannsgraver, sier hun. I kvinnegraver pleier det oftest å være flere perler. Perlene var blant annet av glass og rav.

Perler funnet i jernaldergrav på Hillesøy

To av tre perler som ble funnet i jernaldergrava på Hillesøy.

Foto: Tromsø museum - Universitetsmuseet

Godt bevart kam

Funnet av den godt bevarte kammen var spennende, forteller Niemi.

– Den er foreløpig ikke rensa, den er levert til laben nå. Den kan gi en indikasjon på status til personen, vi håper å få mer informasjon når vi har rensa den, sier hun.

Arkeologene har fra før funnet fire bjørneklør spredt utover, disse dukket opp tidlig og er nok spredt ut i forbindelse med at veibygginga starta, mener de. I går fant de fire nye bjørneklør som var plassert på overkroppen.

– Disse lå anatomisk korrekt, det betyr at vi mener personen har ligget på en bjørnefell der labbene var intakt på fellen.

Anja Niemi er prosjektleder for utgravingen på Hillesøy.

Anja Niemi er prosjektleder for utgravningene.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Videre skal de fjerne resten av lårbeina, og de er spent på hva de finne under.

Også avtrykket av båten personen lå i skal undersøkes nærmere. Mellom stevn og spant har de funnet avtrykk etter to beholdere og et trau. Nå vil arkeologene vite hva innholdet i disse har vært, har det vært matvarer i dem?

Det er også mulig å mer om båttypne dette har vært, har det vært en vanlig robåt eller en annen type båt. Blant annet skal arkeologene sjekke hvor treet som båten er bygd av kommer fra, er det lokalt eller er det importert tre.

De er nokså sikker på at det er en mann som har ligget i båten, dette på grunn av våpensettet som ble funnet tidligere. Det ble funnet et sverd og et spyd, og spydet skal ha vært godt bevart, og har vært plassert langsmed ripa på båten.

De tror at grava er fra 8-900-tallet, blant annet basert på formen på øksa som ble funnet tidligere.

Anja Niemi regner med at de er ferdig med utgravningene på tirsdag.