Hopp til innhold

Flere søker hjelp for å bli mette, men matsentralene sliter med å dekke behovet

Koronapandemien har ført til høyere arbeidsledighet og dårligere økonomi for mange. Flere er nå avhengig av landets matsentraler. Samtidig får ikke sentralene inn nok mat til å dekke behovet.

Maria Solstad

MENINGSFULLT: Maria Solstad på Matsentralen i Tromsø, pakker mat som skal brukes i mateskene til folk som trenger det.

Foto: Veronica Turnage / NRK

– Vi hadde en stor økning i etterspørsel av mat etter den første koronatoppen. Nå øker det igjen, sier Geir Arne Skogeng Nordstrand som er daglig leder i Matsentralen Tromsø.

I en av Matsentralen i Tromsøs lokaler pakker de ansatte frosne kyllingburgere i hopetall. På kjøkkenbenken, i en haug med esker, er det flere titalls kilo kjøtt som står for tur.

Slike matbanker finnes over hele landet. De legger til rette for å omfordele overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

Maria Solstad er en av dem som sørger for at folk i området får mat på bordet. Hun pakker varer og hjelper til med å dele ut.

Geir Arne Skogeng Nordstrand

FULLE FRYSERE: Daglig leder ved Matsentralen i Tromsø, Geir Arne Skogeng Nordstrand, trenger ikke bare mer mat, men også mer lagerplass.

Foto: Veronica Turnage / NRK

– Folk gruer seg

– Det er fantastisk å jobbe her. Det gir mye å se folk bli så glad og takknemlig for det dem får. Jeg har jo litt erfaring med å være på andre sida og trenge hjelp, sier hun.

Hun forteller at mange som kommer innom har gruet seg på forhånd.

– Mange kommer med tårer i øynene og sier at de har gruet seg. Jeg vet akkurat hvordan det er. Men når folk først kommer, synes de ikke det er så ille likevel.

Ifølge tall fra Nav øker antall arbeidssøkere igjen, for første gang siden april. Det har for mange ført til dårligere økonomi.

Daglig leder, Geir Arne Skogeng, merker at med dagens situasjon er det en litt annen gruppe som nå etterspør mat.

– Det er en god blanding av småbarnsfamilier, permitterte og enslige som aldri før har trengt vår hjelp. Det er hvermannsen, sier Nordstrand.

Varebil Matsentralen Tromsø

HENTERUNDE: Matsentralen Tromsø kjører ut for å hente matvarer når de blir kontakta. Som regel får de paller med varer fra produsenter og grossister.

Foto: Veronica Turnage / NRK

Mangler mat over hele landet

Cristiano Aubert, styreleder i Matsentralen Norge, merker de den samme tendensen over hele landet. Og med flere henvendelser, øker også behovet for mer mat å gi bort.

– Vi ser at vi ikke får inn nok mat til det økende behovet, sier Aubert.

I april fikk Matsentralen inn 70 prosent mer mat enn på samme tid i fjor.

Økningen er fortsatt høy, men det er likevel ikke nok. Størst er behovet for nærings- og proteinrik mat som kjøtt og grønnsaker.

– Vi kunne trengt mellom 50 og 100 prosent mer for å dekke behovet, sier Aubert.

Cristiano Aubert

Styreleder i Matsentralen Norge Cristiano Aubert.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Han tror matprodusentene og leverandørene har hatt god tid på å justere sine prognoser etter koronatoppen, slik at de forhåpentligvis ikke sitter igjen med så mye overskuddsmat som før.

Mindre matvarer

På Finnsnes er det Kafé Pluss som deler ut mat til vanskeligstilte.

Kafeen er et lavterskeltilbud, og gjestene er folk som av ulike årsaker har dårlig økonomi. Den har vært stengt gjennom hele pandemien, men to ganger i uka serveres det varm mat og drikke utenfor lokalene i kirkekjelleren her.

Da deles det også ut rundt tjue matposer som kommer fra dagligvarebutikker i byen.

– Da pandemien kom, fikk vi mye mindre matvarer. Folk hamstret jo i butikkene, og det ble mindre igjen til oss. Fortsatt merker vi at det er mindre mat å få tak i, sier daglig leder på kafeen, Nina Rolfsmann.

Kafé Pluss
Foto: Linda Pedersen / NRK

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn. De mener det er et klart potensial for å få mer mat fra matindustribedriftene og grossistene ut til landets syv matsentraler.

– Etterspørselen etter mat vil variere, men vi kan sørge for at det blir samlet inn mer mat ved å ha god kontakt med de eksisterende leverandørene. I tillegg til å søke ut mot nye leverandører, sier Anne Marie Schrøder, kommunikasjonssjef i Matvett.

– Matsentralen gjør en kjempejobb. Det er en vinn-vinn situasjon at de klarer å bruke overskuddsmaten til de som trenger det.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark