Hopp til innhold

Flere i karantene på Svalbard: – Det er fort gjort å slå ut samfunnet i Longyearbyen

En håndfull mennesker er testet for koronaviruset og satt i karantene på Svalbard. Et eventuelt utbrudd kan ramme det sårbare samfunnet hardt.

Turister på spasertur på veg mot skolegården og fotballbanen i Longyearbyen, Svalbard.

SMÅ FORHOLD: Det bor rundt 2.300 personer i Longyearbyen. Et eventuelt virusutbrudd kan får alvorlige konsekvenser for det lille samfunnet.

Foto: Inghild Eriksen/NRK

– Vi er få mennesker i Longyearbyen. Vi er få som har ansvaret for samfunnskritiske funksjoner, næringsliv og andre tjenester. Dermed er det fort gjort å slå ut samfunnet ved et eventuelt virusutbrudd, sier leder for lokalstyret i Longyearbyen, Arild Olsen.

Onsdag ble det kjent at flere personer er testet for koronaviruset og satt i karantene på Svalbard. Det er snakk om en håndfull personer.

Longyearbyen sykehus ønsker ikke å si noe om nøyaktig antall, eller om vedkommende er turister eller fastboende.

Smittevernoverlege ved Longyearbyen sykehus, Knut Selmer, ønsker heller ikke være konkret på hvorfor disse personene er testet.

– Vi holder oss til retningslinjene fra Folkehelseinstituttet. De sier at vi skal teste personer som har vært i utlandet og har symptomer på luftveisproblemer, eller personer som har vært i kontakt med folk som har påvist viruset, sier han.

– Hvordan er dere rustet for å håndtere et eventuelt utbrudd på Svalbard?

– Longyearbyen sykehus er det minste i Norge. Vi har bare ett rom som er beregnet på pasienter med smitte. Får vi flere tilfeller er vi avhengige av modersykehuset i Tromsø, sier Selmer.

– Men per nå synes jeg samfunnet i Longyearbyen har hatt en veldig fornuftig tilnærming til dette, og vi samarbeider godt med alle instanser, fortsetter han.

Legger planer

Arild Olsen i lokalstyret forteller at de tar forholdsregler med tanke på eventuell smitte.

Blant annet har de laget en plan for hvordan de håndterer situasjonen dersom flere i samfunnskritiske funksjoner blir syke eller satt i karantene.

– Vi har for eksempel sett på hvem som kan gå inn i de forskjellige funksjonene, eller hvordan vi kan kjøre funksjonene med lavere bemanning, sier Olsen.

Arild Olsen

SÅRBART: Med en barnehage, ett vannverk og ett energiverk, sier Arild Olsen, lokalstyreleder i Longyearbyen, at Longyearbyen er et sårbart samfunn.

Foto: Pål Hansen / NRK

Ellers følger de retningslinjene fra helsemyndighetene. Det betyr blant annet at folk oppfordres til minst mulig menneskelig kontakt og fokus på håndhygiene. I tillegg oppfordres folk til å redusere reisingen sin, og dem som kan jobbe hjemmefra oppfordres til det.

– Skal vi håndtere denne situasjonen best mulig krever det et dugnadsløft fra alle. Det handler om små ting som å planlegge handleturen din. Må du dra på butikken når det vanligvis er mange folk der, eller kan du utsette handleturen, spør Olsen.

I tillegg har de gjort klar en egen bolig, der tilreisende som blir satt i karantene kan oppholde seg.

Men den rommer bare fire personer. Når dette skjer i høysesongen for turister på Svalbard, mener Olsen det er behov for andre tiltak også.

Hus i Longyearbyen hvor koronasmittede turister skal bo.

BEREDT: Dette huser er tilrettelagt for å huse folk som er smittet eller mistenkes å være smittet av koronaviruset.

Foto: Rune N. Andreassen / NRK

Hjelp fra fastlandet

– På denne tiden av året er flyplassen den eneste innfartsåren til Longyearbyen. Derfor vil et av de beste tiltakene vi kan gjøre være å hindre tilfanget av mulige smittebærere, sier Arild Olsen.

Han håper på hjelp fra samfunnet på fastlandet.

– Vi skulle ønske at folk som skal fly til Longyearbyen blir sjekket, både i Tromsø og i Oslo. I tillegg bør eventuelle charterfly lande i Oslo eller Tromsø for sjekk av passasjerene, før de kommer hit, sier Olsen.

Smittede i Norge - kart

Ronny Strømsnes, sjef for den eneste dagligvarebutikken i Longyearbyen, forteller til E24 at de bygger opp et kriselager med mat som har lang holdbarhet.

På den måten har de forsyninger, dersom det skal bli utfordringer med å få mat nordover.

– Det er blitt sånn at det ikke lenger er et spørsmål om koronaviruset kommer til Svalbard, men når det kommer. Det tar vi på alvor, sier Strømsnes til avisen.

Følger situasjonen nøye

Sysselmannen og beredskapsrådet for Svalbard følger situasjonen nøye, og forholder seg til retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, skriver Sysselmannen på egen nettside.

– Grunnberedskapen på Svalbard er sårbar, og forebygging blir derfor ekstra viktig. Fastboende og tilreisende oppfordres derfor til å være bevisste på hygiene og smitteforebygging, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

Hun skriver at Svalbard følger de samme prinsippene som på fastlandet for hjemmeisolering og hjemmekarantene. For tilreisende og turister vil dette innebære isolering eller karantene på overnattingsstedet de kommer til.

– Beredskapsaktørene på Svalbard samarbeider godt og vi har forberedt oss så godt vi kan. Vi er imidlertid et lite og sårbart samfunn, og sitter ikke med alle svarene enda. Vi må derfor følge utviklingen nøye framover, sier Askholt.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark