Hopp til innhold

Flere nordmenn smittes av virus gjennom flåttbitt

Stadig flere nordmenn smittes av TBE-viruset gjennom flåttbitt. I 2022 fikk 84 personer viruset, som kan gi sykdommen skogflåttencefalitt.

I 2018 ble det registrert 26 tilfeller av viruset, som kan føre til hjernebetennelse og infeksjon i sentralnervesystemet. I 2021 ble det registrert 71 smittetilfeller, og i fjor var det altså 84 tilfeller, viser tall P4-nyhetene har hentet fra Folkehelseinstituttet (FHI).

– Økningen som har vært fra 2021 til 2022 har mest vært utenlandssmitte, sier rådgiver Harald Reiso i Flåttsenteret til kanalen.

Han mener økningen skyldes at vi reiste mer enn året før. I tillegg smitter TBE-viruset lett.

– TBE-viruset smitter fra flåtten med en gang. Mens borreliose, der må flåtten sitte fast på huden en god stund før smitten overføres, forklarer Reiso.

I fjor var det færre som fikk Lyme borreliose etter flåttbitt sammenlignet med i 2021. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at det i 2022 ble registrert 495 smittetilfeller, mot 537 året før.

Det finnes vaksine mot TBE-viruset. Dersom en får Lyme borreliose kan dette behandles med antibiotika. I år er det samtidig satt omkring 20.000 flåttvaksiner, noe som tilsvarer dobbelt så mange som det ble satt i fjor, ifølge Apotek 1. (NTB)

Flått
Foto: NRK