Flere lager tradisjonsmat til jul: – Det er ikke vanskelig

Mange lager kjøttpålegget selv til jul, og stadig flere er interessert i å lage norsk tradisjonsmat fra bunnen av.

Kathrine Nyborg Johansen

Kathrine Nyborg Johansen lager kjøttrull med gammel familieoppskrift fra Lofoten.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

I Tromsø er julegardinene på kjøkkenet til 28 år gamle Kathrine Nyborg Johansen og familien på plass. Hun har forkle på, og på benken ligger det strimler av kjøtt, slagside av lam, som brukes til å sy lammerullen, gelatin, krydder, tjukk bomullstråd og nål.

Knotete og grisete

Dette er noe hun gjort mange ganger før.

– Det er knotete, grisete og arbeidskrevende, men veldig artig når man ser det går bra, sier Nyborg Johansen.

For 28-åringen er det viktig å ta vare på gamle mattradisjoner:

– Jeg ble mamma da jeg var 20 år, og da fikk jeg plutselig en trang til å lære meg hvordan tradisjonsmat lages. Sammen med mamma laget jeg kjøttrull, og etter det har det blitt en tradisjon selv om jeg ikke er hjemme hos mamma lenger.

Når NRK er på besøk lager hun tre kjøttruller, med familiens gamle oppskrift fra Lofoten og Vesterålen. Og med flere års erfaring har hun lært seg flere triks.

– I år har jeg plastret fingeren min i forkant siden stramming av trådene rundt rullen går hardt ut over fingrene.

Sying av kjøttrull

Klok av skade, har Kathrine Nyborg Johansen funnet fram plaster før rullen skal sys.

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

#husmorpoeng

På bildedelingstjenesten Instagram er over 2000 bilder merket med emneknaggen #lammerull» og 6000 bilder er merket med «sylte».

Bildene viser produksjon ved kjøkkenbordet, ferdige ruller i forskjellige former og størrelser og smilende, fornøyde folk som poserer med sin hjemmelagde lammerull i hånda.

Bildene merkes gjerne også med: #kjerringemne, #husmorpoeng, #tradisjonsmat #fornøyd og #lærtavmamma.

Ifølge en undersøkelser fra Matprat.no, som er nettsiden til Opplysningskontoret for egg og kjøtt, er flere interessert i å lage norsk tradisjonsmat til jul nå enn tidligere.

– Veldig stor økning

Markedsanalytiker Gunnar Thoen forteller at folk er spesielt interessert i å lage julepålegget selv.

– I 2016 og 2017 spurte vi folk om det å lage julemat fra bunnen av og om de var opptatt av gode råvarer i jula. Andelen som var opptatt av det, økte signifikant mellom disse to årene. I 2016 spurte vi også om folk var interessert i å lage sitt eget julematpålegg fra grunnen av. Det ville over 50 prosent av de spurte gjøre, sier Thoen.

At flere vil legge kjøttpålegg de har laga helt selv på brødskiva i år, bekrefter også Matprats statistikk over hvor mange som klikker seg inn på oppskriftene deres.

– På lammerull har det vært 26 prosent økning i antall sidevisninger fra i fjor, og for sylterull har det vært en økning på 50 prosent i samme tidsrom. Det er en veldig stor økning, sier markedsanalytikeren.

Kathrine Nyborg Johansen håper at flere vil gjøre som henne. Og skal vi tro ei med åtte års erfaring med kjøttrull, så er dette noe alle får til.

– Det er ikke vanskelig. Man skjærer bare løs kjøttet fra beinet. Og alle som har sydd litt på barneskolen, klarer å sy sammen rullen, avslutter hun.

VIDEO: Julerulloppskrift

Seine lange frukostar høyrer jula til. Då er det ekstra stas å kunne servere heimelaga julepålegg.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein

Se Nordnytt med programleder Gunnar Grindstein