Flere hundre soldater i karantene etter smitteutbrudd i Tromsø

Hele 350 soldater i tre militærleirer i Indre Troms er i karantene etter en helgepermisjon i Tromsø.

Skjold leir

Soldater ved militærleirene på Skjold, Setermoen og Bardufoss er satt i karantene som følge av smitteutbruddet i Tromsø.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Noen av soldatene som nå er i karantene har vært på utestedet Heidi's Bier Bar i Tromsø i helga, der en gjest har fått påvist covid-19. Også soldatenes nærkontakter i leir er satt i karantene.

Tromsø kommune har i etterkant kontaktet og oppfordret alle som har vært på utestedet fredag og lørdag om å teste seg, enten de har symptomer eller ikke.

– Soldatene har på grunn av koronasituasjonen hatt fryktelig lite helgepermisjon dette året. Under helgepermisjon kan soldatene reise rundt som andre. Men alle er godt kjent med at de skal prøve å unngå store forsamlinger og opprettholde smittevernsreglene, sier major Eirik Skomedal, talsperson i Hæren.

350 soldater i karantene skaper utfordringer.

– Det gir noen utfordringer for de avdelingene som er berørt som ikke får gjort noe av den aktiviteten som var planlagt.

– Fikk iverksatt tiltak raskt

Soldatene som var i Tromsø i helgen blir nå testet og svarene er ventet å komme om kort tid. Skomedal sier Forsvaret har god kontroll på situasjonen.

– Vi fikk tidlig varsling fra smittevernsteamet i Tromsø som tok kontakt med hver enkelt som hadde vært på samme utested som den smittede. Da ble de og deres nærkontakter i leir satt i karantene før tjenesten begynte. Så vi fikk iverksatt tiltak ganske raskt.

talsmann i Hæren, Eirik Skomedal.

Talsmann i Hæren, Eirik Skomedal, sier Forsvaret har god kontroll på situasjonen.

Foto: Malin Straumsnes

Under pandemien har det vært flere smittetilfeller ved de ulike militærleirene i landet.

– Alle leirer har hatt noen tilfeller av smitte. Noen har blitt smittet hjemme, mens andre har blitt smittet i leir, sier Skomedal.

– Men vi har hatt langt mindre smitte i leirene våre med norske soldater enn det vi kunne frykte.

– Sliter med å få oversikt

Tirsdag ble det meldt 13 nye smittetilfeller i Tromsø. I et av tilfellene er smittekilden ikke kjent. Deler av kommunens beredskapsteam nå involvert i smittesporingsarbeidet.

Fagleder ved koronasenteret, Øivind Benjaminsen, sier de foreløpig sliter med å få oversikt over smitteutbruddet i kommunen.

– Vi har en delvis stor smitteklynge knyttet til utestedet Heidi's, og vi jobber aktivt med å få fullstendig oversikt over disse. Gjestene blir kontaktet fortløpende, men situasjonen er utfordrende.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.07.2021
1 349
Smittede siste 7 dager
24
Innlagte
799
Døde
3 403 937
Vaksinerte