Flere asyl-familier ankommet Sør-Varanger

Ingen skal returneres til Russland i dag, melder Politiets utlendingsenhet. Samtidig har en ny og stor buss ankommet leiren med flere asyl-familier.

Buss ved Ankomstsenter Finnmark

Samtidig som beskjeden kom om at ingen asylsøkere skal transporteres til Russland i dag, kom en ny og stor buss kjørende inn i leiren til Ankomstsenter Finnmark.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

Politiets utlendingsenhet bekrefter til NRK at det ikke skal returneres noen asylsøkere over Storskog grensestasjon til Russland i dag.

Det skjer samtidig som en ny stor buss har kjørt innerst i leiren til Ankomstsenter Finnmark. Ut av den kom nye asyksøkere til leiren.

Flere asyl-familier

I 12-tiden torsdag kom en stor buss kjørende til Ankomstsenter Finnmark med flere nye asylsøkere.

Det skal hovedsaklig være barnefamilier som i dag er fraktet fra andre mottak i landet til leiren i Sør-Varanger.

Ifølge beboere som allerede er i leiren, skulle det komme asylsøkere fra hele landet til Sør-Varanger i dag.

Kom – og dro

I utgangspunktet skulle over 30 personer returneres til Russland klokken 10.00 i dag, men etter at flere personer har flyktet fra mottaket har dette blitt forsinket.

Flykter fra Ankomstsenter Finnmark

En familie har i dag rømt fra Ankomstsenter Finnmark ved hjelp av frivillige fra aksjonsgruppa Refugees welcome to Arctic.

Foto: Stian Strøm / NRK

Like etter klokken 11.00 torsdag kom det tre minibusser med russiske skilt nummer, trolig for å hente de syriske og irakiske barnefamiliene som i dag morges fikk beskjed om at de skal returneres. En time senere kjørte bussene uten noen personer om bord.

Videre utover dagen kom beskjeden fra politiet at de har stoppet returene over Storskog i dag.

Barnefamilier på lista

Inne på Ankomstsenter Finnmark ble det i morges hengt opp en liste som ramser opp alle personene som skulle bli hentet med buss klokken 10.00 i dag.

Flere av dem skal være familier med barn, og ifølge kilder inne i leiren skal det dreie seg om syriske og irakiske familier.

Blant dem et kristent syrisk ektepar som kom over Storskog til Norge 25. oktober i fjor sammen med sine tre barn på elleve, ni og halvannet år.

Dette er årsaken til at flere torsdag har prøvd å flykte fra leiren.

Her er bussene som tidligere sto parkert utenfor Ankomstsenter Finnmark:

Tre minibusser har ankommet Ankomstsenter Finnmark. Det er ventet at flere asylsøkere blir uttransportert til Russland.

Panikk i leiren

Rami Haddad fra Jordan er en av asylsøkerne som er blitt innkvartert på Ankomstsenter Finnmark, og er blitt talsmann på vegne av de andre på grunn av at han kan engelsk godt. Han fortalte i morges at familiene er fortvilte.

Rami Haddad

Rami Haddad fra Jordan snakker godt engelsk i motsetning til flere av de andre på ankomstsenteret, og har stilt til mange intervju i media om situasjonen de nå er i.

Foto: Ida Karine Gullvik / NRK

– Kvinnene gråter og ungene har panikk, det er helt sprøtt her, sa Haddad på telefon fra leiren.

I tillegg til de 31 personene på lista, skal også en familie på fire ha fått beskjed i morges om at de må pakke sammen og gå på bussen når den kommer.

– De syriske familiene har panikk, de kjenner ingen i Russland, de snakker ikke russisk og noen av de har bare vært i Russland i fire dager. De har ingen plass å dra og har sagt de ikke har penger til å kjøpe flybillett, sier Haddad på vegne av en syrisk familie, sier Haddad.

– Alt de vet er at de må dra til Russland, vi regner med at de blir fraktet til Nikel eller Murmansk.

Her er lista asylsøkerne våknet til i morges:

Ankomstsenter Finnmark
Foto: Privat