Hopp til innhold

Fjerner bomstasjonen i Alta

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) kom til Alta på mandag for å fjerne bomstasjonen på E6.

E6_1

Fredag skal Stortinget ta stilling til Høyre og Frps forslag om fjerning av bomstasjonen på E6 vest for Alta. Den nye regjeringen her representert ved (fra venstre): Jan-Henrik Fredriksen (Frp), Bård Hoksrud (Frp) og Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Sunniva Bornøy/NRK

Regjeringen Solberg vil fjerne bompengeinnkreving på E6 vest for Alta.

Det sa statssekretær Bård Hoksrud (Frp) i Samferdselsdepartementet som mandag besøkte kommunestyret i Alta.

– Vi legger fram på fredag et forslag i Stortinget om at man tar bort bommen og lar staten ta regningen. Hvis det er vilje, er det mulig, sier Hoksrud til NRK.

Bilistene ble pålagt av den rødgrønne regjeringen å betale 350 millioner kroner i bompenger for å medfinansiere den siste strekningen inn til Alta. Under halvparten av pengene, 160 millioner, går til vei. Veistrekningen er for øvrig straks klar til å åpnes.

Bård Hoksrud

Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet.

Foto: Sunniva Bornøy/NRK

Må ha støtte

Ifølge statssekretær Hoksrud er det funnet penger i statsbudsjettet.

– Dette er et dårlig prosjekt hvor over halvparten av pengene går til renter og kostnader. Det er en dum måte å finansiere vei på, sier Hoksrud.

På tross av lovnader fra Hoksrud og den nye regjeringen hadde han en utfordring til kommunestyret i Alta.

– Vi har ikke rent flertall i Stortinget. Det betyr at dere må jobbe mot partiene deres for å sørge for at dette går i gjennom, sa han.

Glad varaordfører

Altas varaordfører Ronny Berg (Frp) var en glad mann etter kunngjøringen.

– Dette er helt utrolig, og jeg er utrolig glad. Det viser at det finnes alternativer. Jeg er glad finnmarksinnbyggerne har vært med å stemme inn Høyre og Frp i regjering. Nå får vi drahjelpen vi har bedt om, sier han.

Tidligere har kommunestyret vedtatt tilskudd til dem som bor utenfor og rammes hardest av bompengeinnkrevingen.

– Ikke minst for dem i Kåfjord og Talvik er dette en glad dag. Nå kan vi dessuten bruke bevilgningene til andre trafikksikkerhetstiltak, sier Berg.

E6_3

Ordfører Laila Davidsen (H) og resten av kommunestyret i Alta var svært glad over nyheten fra statssekretær Bård Hoksrud.

Foto: Sunniva Bornøy/NRK

– En stor dag

Med til kommunestyret i Alta hadde statssekretær Bård Hoksrud med seg stortingsrepresentantene Jan-Henrik Fredriksen (Frp) og Frank Bakke-Jensen (H).

– Dette er en stor dag for Alta og en stor dag for Finnmark. Fjerning av bommen har vært en kampsak i flere år, og denne dagen har vi sett fram til lenge, sier Fredriksen.

– Det ligger i regjeringsplattformen at vi skal se på dårlig fundamenterte prosjekter. Disse skal vi gjøre et forsøk på å ta bort. Dette er en glitrende eksempel på et dårlig prosjekt, sier Bakke-Jensen.

Støttes av Ap

Også Alta Arbeiderpartiets Monica Nielsen var glad for nyheten, selv om det var «hennes» regjering som tvang bomstasjonen i gjennom.

– Ap har fått i gang en enorm utbygging inn til Alta. Hadde ikke vi fått gjort det, så hadde ikke vi fått den veien. Veien er straks klar, og nå slipper vi bommen. Det er kjempebra, sier hun, og minner om at Høyre i sin tid støttet bomstasjonen i Stortinget.

Nei til bompenger

Frp og Høyre gleder seg over at bomstasjonen på E6 vest for Alta kan bli fjernet. Fra venstre: Leder i Alta Frp Bengt Rune Strifeldt, statssekretær Bård Hoksrud (Frp), stortingsrepresentant Jan-Henrik Fredriksen (Frp) og stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen (H).

Foto: Rune Berg/NRK