Fisket kveite på hundre kilo – fra kajakk

Tor Aamot Wigum fikk sjokk da han skjønte hva som var i andre enden. – En helt vill opplevelse.

VILL OPPLEVELSE: – Jeg hadde en vill opplevelse i natt. Slik beskriver Tor Aamot Wigum opplevelsen av å lande en drøyt 100 kilos kveite – fra kajakk.

Han skulle bare på en liten kveldstur på fiske, Tor Aamot Wigum.

Onsdag kveld, fire timer senere, kunne han konstatere at han var usikker på om han ville rekke møtet på jobb neste morgen.

For i enden av fiskesnøret var det noe skikkelig tungt.

Tor har fått kveite før, og den største på 42 kilo. Men da var han i båt.

Denne gangen var han i en liten kajakk, og drev mer enn en kilometer med strømmen, med en drøyt hundre kilos kveite i andre enden.

– Jeg hadde bare tenkt meg ut et par timer. Men det ble litt vel mye lengre enn det. Jeg hadde en kjempeopplevelse.

Kveite tatt utenfor Tromsø, fra kajakk

Med en kveite på 198 centimeter fast i snøret, og hadde Tor Aamot Wigum lite å stille opp med, annet enn å ta tiden til hjelp.

Foto: Tor Aamot Wiggen

Flyttet seg stadig lenger ut

Tor har en fiskekajakk, som er en litt bredere variant av en kajakk. Han tok den med seg og dro ut til et sted der han vet at det er mulig å få kveite, i Kvalsundet utenfor Tromsø.

Han drev med strømmen, og hadde fisket et par timer.

– Da kjenner jeg bare at det hugger til. Skikkelig hissige hugg. Jeg skjønte ganske fort at det var kveite.

Kveiter er sterke, og når den gjør et rykk blir han dratt litt ekstra av gårde. I tillegg gjorde strømmen sitt til at han stadig befant seg litt lengre fra land.

Han sier han ikke hadde særlig mye å stille opp med, men bare måtte følge på. Være tålmodig og ikke begynne å stresse.

Kveite tatt fra kajakk utenfor Tromsø

Kajakk full av kveite, i midnattssol. Tor Aage Wigum skulle helst satt den ut igjen. – En liten bismak av å ha tatt ut en så stor fisk, men sitter også igjen med en naturopplevelse av de sjeldne, sier han.

Foto: Tor Aamot Wiggen

– Hvis man får en så stor fisk på kroken og opp mot overflaten, og du i tillegg befinner deg i kajakk og et godt stykke fra land, vet man aldri hva som kan skje. Du kan hvelve og, sier han.

Han hadde tenkt gjennom det på forhånd, at det kunne komme til å skje, selv om man kan fiske etter kveite i dagevis – uten å få noe som helst.

Derfor ble taktikken å prøve å få den inn mot land. Han satte stangen mellom beina og padlet innover litt etter litt. Så ble han dratt litt utover igjen, men ga seg ikke.

Kjempet i tre timer

Først klokken fem tirsdag morgen var han i seng.

Da hadde han gradvis klart å lure kveita inn mot land, i en kamp som varte i mer enn tre timer.

– Det første jeg tenkte var at jeg ville slippe den ut. Det bør man gjøre med store kveiter. Det er bra for reproduksjonen av dem, men den hadde dessverre slukt hele jiggen jeg fisket med.

Derfor blir den 198 centimeter lange kveita mat, denne gangen. I en kasse og pose. Tor Aamot Wigum har brukt tirsdagen på å dele ut fisk til venner og familie.

En nesten to meter lang kveite er normalt i overkant av hundre kilo, noe denne derfor sannsynligvis også var. Den er ikke helt enkel å veie.

– Kveitefisket er ikke lett, på noen som helst slags måte, sier han.

Statusoppdatering på facebook fra en lykkelig kveitefisker.

Slik beskriver storfiskeren opplevelsen selv, på Facebook.

Foto: Skjermdump