Hopp til innhold

Her holder Vilhelm rundt den ett tonn tunge fisken

Rett før Vilhelm Skilhagen skulle avslutte fisket for kvelden, så nappet det kraftig fra dypet.

Håkjerring

Vilhelm Skilhagen hoppet i havet for å måle den enorme håkjerringa.

Foto: Privat

– Jeg skjønte ikke med en gang hvor stor fisken var, men jeg skjønte det var store ting på gang. Jeg fikk ringt opp Andørja Adventures der jeg jobber, og fikk dem til å forte seg ut for å hjelpe meg, man håndterer ikke en slik fisk på egen hånd, sier Vilhelm Skilhagen.

Han hadde vært ute i båten og fisket etter håkjerring alene hele ettermiddagen, og storfangsten bet på kroken bare noen få minutter før han skulle avslutte for kvelden ved 20-tiden mandag kveld.

Det tok 40 minutter fra den enorme fisken bet på, til Skilhagen og kollegene fikk dratt haien inn til ripa av båten.

Nesten ett tonn

– Jeg hoppet uti og fikk målt lengde og omkrets på den, og etter ti minutter svømte den fritt, sier han.

Fisken målte inn til en lengde på 420 centimeter og en omkrets på 260 centimeter, skriver avisa Harstad Tidende som først omtalte saken.

Ut ifra de tabellene Skilhagen bruker for å beregne vekt, ligger denne fisken på rundt 982,4 kilos vekt. Trolig den nest største håkjerringa som noensinne er tatt på stang.

Skilhagen forteller at de aldri tar håkjerringene opp i båten når de fanger dem, men slipper dem ut igjen etter kortest mulig tid.

Urgammel fisk

– Dette er såpass gamle og unike fisker at de vil vi helst slippe ut. Fisken jeg tok i går er trolig minst 500 år gammel. Selv mener jeg den kan være dobbelt så gammel, sier han.

Han har tidligere fanget håkjerring helt ned mot 50 kilo, og forteller at håkjerringen fiskes på ned mot 500 meters dyp, i et dypt område i fjorden like utenfor campen der han jobber.

Skilhagen fisker håkjerring fordi han ønsker å lære mer om dypvannshaien som lever langs norskekysten, men som det er gjort veldig lite forskning på.

Vil merke håkjerring


– Den er en mytisk skapning, som vi vet veldig lite om. Det å lære mer om disse fiskene er en viktig motivasjon, i tillegg til drømmen om å fiske en stor fisk, sier han.

Andørja Adventures ønsker å få tillatelse til å merke håkjerring, men enn så lenge bruker de kjennetegn på haien for å se om det er en hai de har fanget inn før.

– De er gamle krigere, så de har noen krigsskader, sier Skilhagen.
En hel makrell og en hel sei var agnet som ble brukt for å få kjempen til å bite på kroken.

For å forhindre at haien får skader brukte Skilhagen en sirkelkrok som fester seg i fiskens munnvik. Han måtte også bruke en kraftig vaier som tåler vekta av håkjerringa.

– Det er ingen fisk for amatører, den er stor og voldsom og ikke alltid like håndterlig, sier Skilhagen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark