Hopp til innhold

Håper på varsling mot trakassering av kvinner i fiskerinæringen

De siste månedene har det stormet rundt trakassering i fiskerinæringa. Nå foreslår Fiskarlaget nye tiltak. Men fisker Susanne Mortensen (24) er ikke imponert over resultatet av møtet.

Susanne Mortensen

Susanne Mortensen (23) har uttalt seg mye om trakassering og diskriminering i fiskerinæringa. Hun mener det må en holdningsendring til.

Onsdag ettermiddag holdt fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) oppvaskmøte om trakassering mot kvinner i fiskerinæringa.

Fisker Susanne Mortensen fulgte selv møtet på nettet.

Debatten har pågått i flere uker, og derfor hadde hun håpet at det skulle komme noe mer konkret ut av dagens møte.

– Det var ikke noe konkret, selvfølgelig. Det var ikke noe annet som ble sagt, enn forslaget til Fiskarlaget om et varslingssystem.

Mortensen vil også ha et varslingssystem mot trakassering, men først og fremst en holdningsendring.

– Ingenting kommer til å bli gjort, før man erkjenner at det er et problem. Det må en holdningskampanje til, over hele linja.

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran

Bjørnar Skjæran startet den nye jobben som fiskeri- og havminister med å innkalle til møte om trakassering i fiskerinæringa.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Alle må ta ansvar

Selv om fiskeriministeren synes det var et godt møte, er han ikke beroliget.

Ifølge Skjæran har kvinnene som har stått frem om trakassering i næringa opplevd massiv hets og sjikane på nett. Det mener han må stoppes.

– Så lenge det foregår sjikane på nett for de som har stått frem er det ingen grunn for noen å være beroliget.

Fiskeriministeren sier at alle aktører må ta ansvar, og at han tror de kommer til å gjøre det.

– Det aller viktigste er at de som driver med trakassering blir stoppet. At de som har ansvaret tar det ansvaret. At alle de skikkelige mannfolka som arbeider i denne næringa, både avstår fra trakassering, men også står opp for de som rammes av det.

Kjell Ingebrigtsen

Kjell Ingebrigtsen, leder i Norges Fiskarlag, foreslår harde tiltak mot de som ikke tar problemet med trakassering i næringa på alvor.

Foto: Kai Jæger Kristoffersen / NRK

System for varsling

Under møtet i dag foreslo leder i Norges Fiskarlag, Kjell Ingebrigtsen, et felles varslingssystem for alle organisasjonene innenfor fiskerinæringa, slik at det skal være trygt å varsle om trakassering.

– Det skal være en trygg varslingskanal. Så alle de som har en sak å melde, enten den er stor eller liten, skal føle en trygghet fra dag én at saken blir behandlet på en akseptabel måte.

Han mener det er viktig å få frem alle typer saker, for å få bort trakasseringa. Lederen i Fiskarlaget innrømmer at man til nå ikke har vært gode nok.

– Dette er noe som skal ha høy prioritet.

Ingebrigtsen sier at lærlingene som kommer om bord på fiskebåtene, skal få tydelig beskjed om at det er nulltoleranse for trakassering, og at det er noe man tar på alvor.

– Hva vil du si til kvinnene som har stått frem?

– Jeg vil si at de skal føle trygghet for at sånne typer historier vi har vært vitne til, det skal vi ikke være vitne til i fremtida.

Onsdagens møte om trakassering i fiskerinæringa.

Onsdagens møte om trakassering av kvinner i fiskerinæringa.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

– Skal mye til for en endring

Susanne Mortensen tror ikke på at det blir en endring, før hun selv får se det med egne øyne.

Jeg tenker det skal ganske mye til for at det blir en endring, det ser jeg jo selv ettersom jeg er i næringa. Og jeg vet hvor mye motstand jeg selv har fått – og at ikke alle vil gå inn for å endre seg.

Med regjeringen på saken, håper hun at det gjøres mer. Om så innføre nye lover eller regler, eller sanksjoner mot de som trakasserer kvinner i næringa.

– Fiskeriministeren har fått den største oppgaven fiskeriministre noen gang har fått, så jeg håper han bruker den innflytelsen han har riktig, sier Mortensen.