Fiskereder avviser snakk om kameraderi og særbehandling

Fiskebåteier og Høyre-politiker Rolf Bjørnar Tøllefsen benekter at han har fått kvotefordeler av å ha møtt fiskeriminister Per Sandberg og hans forgjenger.

Fiskebåteier og Høyre-politiker Rolf Bjørnar Tøllefsen benekter at han har fått kvotefordeler av å ha møtt fiskeriminister Per Sandberg og hans forgjenger.

Fiskeribladet Fiskaren skrev at Sandberg skal ha endret reglene etter å ha møtt Tøllefsen på ferie. Begge avviser påstandene.

Etter flere avslag om å overføre fiskekvoter fra en mindre båt til et større fartøy ba Tøllefsen om et møte med tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

– Hun så at dette ble feil når andre båter og redere hadde fått de samme mulighetene som jeg søkte på. Aspaker så på det og sa hun skulle ta det med seg til Oslo for å se hva hun fikk gjort med det, sier den kjente fiskebåtrederen og Høyre-politikeren på Husøy på Senja.

I januar ble ordningen endret slik at store fartøy får kjøpe kvote fra den nestminste flåtegruppen. Både Tøllefesen og fiskeriminister Per Sandberg avviser at de snakket om dette da de møttes på Gran Canaria før jul.

– Jeg prøvde absolutt ikke å fremme min sak. Sandberg var nettopp blitt minister og hadde nok å sette seg inn i med sjømatmeldinga, sier Tøllefsen til NRK.

– Betenkelig

Nå reageres det på at Senja-rederen har fått fremmet sin egen sak i møte med den forrige fiskeriministeren, Elisabeth Aspaker.

Paul O. Jensen (Norges Kystfiskarlag)

Styremedlem i Norges Kystfiskarlag, Paul Jensen.

Foto: Norges Kystfiskarlag

– Det som er betenkelig er at departementet ofte ser ut til å legge stor vekt på det. Ikke minst ser vi det på de etterspillene som blir etter dårlig funderte vedtak i departementet, ofte basert på innspill fra enkeltpersoner, sier Paul Jensen som er styremedlem i Norges Kystfiskarlag.

– Mange fiskere er ikke organisert. Hvorfor skal ikke de også få bli hørt?, spør Rolf Bjørnar Tøllefsen.

Elisabeth Aspaker sier i en e-post til NRK at det ikke er slik at en statsråd driver med saksbehandling i møte med enkeltpersoner.

– Denne saken ble grundig behandlet i departementet, noe som førte til at det ble slutt på en urimelig praksis med ulik behandling, skriver Aspaker som ikke har ytterligere kommentarer til saken utover det.

– Har ikke blitt tatt opp med meg

Fiskeriminister Per Sandberg sier at når det gjelder selve instruksen, ble arbeidet med denne påbegynt før hans tid.

Elisabeth Aspaker

Tidligere fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Problemstillingen har heller ikke blitt tatt opp med meg av verken denne eller andre fiskere før instruksen ble fastsatt. Med instruksen fjerner vi et skjønn som har ført til forskjellsbehandling av fiskebåt-eiere, skriver Sandberg i en e-post til NRK.

Han forteller at de fortsatt skal ha en differensiert flåte, og at instruksen sikrer den minste flåten.

– Denne instruksen dreier ikke om få øke kvotene, men rett og slett hvilken båt man kan bruke til å fiske den kvoten man uansett vil få tildelt, skriver Sandberg.

VIDEO: Fiskeribladet Fiskaren ønsket å stille Sandberg spørsmål om forholdet mellom han og Tøllefsen, som Sandberg skal ha besøkt på Gran Canaria og som senere fikk forhøyet torskekvote.