Hopp til innhold

Fiskere tror krabben rømte fra seismikkskyting

Husker du krabben som nesten krabbet på land på Magerøya? Nå spekuleres det i om krabben rett og slett flyktet fra seismikkskyting i havet utenfor.

Kongekrabbe i fjæreteinene i Nordvågen på Magerøya

Kongekrabbene kom helt oppi fjæresteinene tidligere i uka. "Invasjonen" ble filmet av Tor Mikkola i Nordvågen.

Det var Tor Mikkola som forleden opplevde store mengder kongekrabbe som kom helt inn i fjæresteinene i Nordvågen på Magerøya.

Mikkola, som selv er krabbefisker var i utgangspunktet ikke så overraska, fordi ha ofte opplever at krabben om høsten kommer inn på grunnere vann. men at den omtrent krabber på land er ikke noe han har opplevd tidligere.

Seismikk skytes fra båten

Seismikkskyting skaper trykkbølger som forskerer tidligere har funnet ut kan skremme fisk vekk fra områder for en kort periode.

Foto: Grafikk: NRK / NRK

Rømte unna?

Etter at filmen til Mikkola ble publisert på NRKs nettsider fikk fiskeren kjennskap til at det i havet utafor drives stor seismikk-aktivitet.

– Jeg fikk en telefon i dag om at det er mye seismikkskyting utenfor Nordkapp, og mannen som ringte hadde mye kunnskap om dette og kunne fortelle at fisk påvirkes av seismikkskyting. Han var overbevist om at krabben som kom inn i fjæra flyktet fra lyden som denne seismikkskytinga forårsaker, forteller Mikkola.

Selv sjekket han og opp via nettstedet marine Traffic og så at det var stor aktivitet utenfor Nordkapp, samt Porsanger og utafor Sørøya litt lenger vest.

Seismikk

Skjermdump fra Marine Traffic viser seismikkfartøy utafor Magerøya.

Foto: skjermdump fra Marine Traffic

– Ikke greit

Mikkola forteller og at fiskerne i området klager på at det er fritt for hyse og sei.

– Det kan jo og ha samme forklaring, sier Mikkola som forteller at fiskerne må ta hensyn til at ting kan være annerledes i sjøen når seismiske undersøkelser pågår.

– Erfaringen vår fra andre plasser viser jo og at fisken forsvinner for en periode. Derfor er det slett ikke usannsynlig at også krabben gjør det samme, selv flere mil unna, sier han.

Mikkola mener det ikke er greit dersom seismikk-aktiviteten fører til at fiskerne taper på det.

– Dette kommer nok til å pågå hvert år, og burde vært lagt til ei tid der det likevel er lite fisk - og fiskerne burde fått bedre informasjon, sier han.

Havforskningsinstituttet har forsket mye på hvordan livet i havet påvirkes av seismikkskyting.

Forsker Endre Grimsbø har tidligere uttalt at man lokalt kan oppleve at fisk forsvinner fra et område. Det etter at det tidligere har vært stilt krav om forbud mot seismisk aktivitet utenfor Lofoten.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark