Fiskebåtreder fikk trussel-melding etter funn av død fisk

Fiskebåtrederen fra Vesterålen har fått klar beskjed om å holde seg unna Vadsø etter at båten han eier er mistenkt for å dumpe fangst i Varangerfjorden.

Øksnesværing

Vesterålsbåten Øksnesværing fisker sei i Finnmark, og er mistenkt for å ha dumpet fangst i Varanger

Foto: Roar Jensen

«Ikke tenk tanken på å gå på land forbanna miljøkrimmera», heter det blant annet i tekstmeldingen fiskebåtreder Ted Robin Endresen fikk etter at store mengder død sei ble funnet flytende ved Kibygrunnen torsdag kveld. I meldingen går det og fram at skulle de vise seg inne på fjorden kommer det til å bli bråk.

Ted Robin Endresen

Fiskebåtreder Ted Robin Endresen fra Myre i Vesterålen

Hobbyfisker Morten Jørgensen var ute for å dra koking, og oppdaga store mengder død og halvdød sei.

– Jeg har full forståelse for at folk reagerer når det kommer død fisk flytende, men jeg syns jo ikke noe om at det kommer direkte trusler. Har vi gjort noe ulovlig, så skal vi selvfølgelig stå for det. Er det ikke nooe ulovlig som har skjedd, ja så går verden videre, sier Endresen som er en av to eiere på fiskebåten Øksnesværing.

Båten som er hjemmehørende i Vesterålen fisker for tiden sei i Finnmark, og var lørdag ettermiddag og leverte fangst i Hasvik på Sørøya.

– Fisken fløt over nota

Gaute Amundsen er skipper ombord. Han forteller til NRK at det som skjedde torsdag kveld var at de lå og fisket sei på Varangerfjorden, og da de skulle dra nota var det en del fisk som rett og slett fløt over nota og rak av gårde.

Gaute Amundsen

Gaute Amundsen er skipper ombord i Øksnesværing og forklarer at den døde fisken i Varangerfjorden skyldes fangst som fløt over nota.

Foto: Privat

– Dette er noe som kan skje når man fisker på dypt vann og det går luft i fisken, forklarer Amundsen.

– Burde dere ha varslet når dette skjedde?

– Nei, det er ikke noe som vi har praktiskert ved tidligere tilfeller, sier han.

Han erkjenner at det kan se for jævlig ut når død fisk flyter i overflata, men avviser at de har dumpet fangst med overlegg.

Amundsen er ikke overrasket over reaksjonene som har kommet til båtrederen.

– Vesterålsbåter er jo ikke uvant med å få kjeft når vi kommer til Øst-Finnmark. Men nå har vi levert fangsten og er på tur tilbake dit, sier han.

– Logisk forklaring

Leder i Norges kystfiskerlag, Arne Pedersen fra Vestre Jakobselv sier forklaringen til skipperen er logisk.

Arne Pedersen

Styreleder Arne Pedersen i Norges kystfiskerlag.

Foto: Trine Vidunsdatter / NRK

– Det er akkurat slikt som kan skje når man fisker på dypt vann, og det er ikke mulig å fange opp fisken som da flyter over nota, sier han.

Pedersen syns dog at trusler til fiskere og redere er uhørt, men tror det egentlig bunner i den gamle diskusjonen om hvor langt inne i fjordene slike båter skal få fiske.

– Men å kritisere mannskap og reder blir feil, slår Pedersen fast.

Avventer mulig anmeldelse

Operasjonsleder Jonas Krokan hos politiet i Øst-Finnmark sier de avventer en mulig anmeldelse fra Fiskeridirektoratet før det blir tatt stilling til hva som skjer med saken.

Seniorrådgiver Ton Ola Rudi hos ressurskontrollseksjonen ved Fiskeridirektoratets region nord vil lørdag ettermiddag ikke kommentere verken en mulig anmeldelse eller skipperens forklaring på hva som skal ha skjedd.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Gunnar Grindstein

Programleder Gunnar Grindstein gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark

Programleder Gunnar Grindstein gir deg nyhetene fra Troms og Finnmark