Hopp til innhold

Fiskebåt byttet ut fisk med melk og brød for å sikre folk mat i påskehøytiden

Nordkapp kommune er for tiden helt isolert, men kommunens innbyggere stiller opp for hverandre.

Thor Arild er båten til Skarvåg kystfiske AS

Det bor litt over 3.000 mennesker i Nordkapp kommune. I hovedsak bor det flest i Honningsvåg, men det er mange som bor i fiskeværene på Magerøya.

Foto: Leif Christian Figenschau / Privat

Alle veier og hovedferdselsåren inn til Honningsvåg er stengt. Det er frustrerende for mange som skulle starte påskeutfarten.

– Veiene vært stengt i flere dager. I tillegg er flere bygder isolert. Det har gjort at det blant annet har vært problemer med matforsyningen til befolkningen i distriktene, sier rådmann i Nordkapp kommune Raymond Robertsen.

Raymond Robertsen

Rådmann i Nordkapp, Raymond Robertsen, ber folk være svært forsiktig i terrenget i påska. Han sier at der det ikke har gått skred før, går det nu skred.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

– Hadde klart oss langt ut i 2019

Skipper Roger Hansen var blant dem som tilbydde å frakte mat og annet ut til distriktene i Nordkapp da veiene stengte. Hansen bor selv i Skarsvåg, men han var i Honningsvåg og båten sto i hjembygda. Da han ble hentet av båten, så ga han også et tilbud om å frakte rasjoner til Kamøyvær og Skarsvåg med fiskebåten «Thor Arild».

Det var mange som slo til da tilbudet kom, og på vei fra Honningsvåg var båten full.

– Hadde det vi har om bord nu vært provianten vår, så tror jeg vi hadde hatt nok til langt ut i 2019 og kanskje ut i 2020 før vi hadde spist opp alt, sier Hansen.

Skipper Roger Hansen

Skipper Roger Hansen på fiskebåten Thor Arild fraktet mat fra Honningsvåg til Karmøyvær og Skarsvåg på onsdag.

Foto: Leif Christian Figenschau / Privat

Rema 100

Skipperen er ikke er ukjent med å være avstengt fra omverdenen.

– De fleste av oss i utværene har en matbod man kan kalle for Rema 110, så vi hadde nok definitivt berget oss. Men vi hadde ikke fått utnyttet påska like godt, uten at vi hadde kommet oss på Rema 1000 eller på Coopen, sier Hansen. som legger til at det er litt spesielle forhold for tiden.

– Men det er litt spesielt med snøskredfaren nu.

– Helt eksepsjonelt

Nordkapp kommune har løst problemet med stengte veier og dårlig vær med at butikkene kommer til å være fleksibel i påskehøytiden.

– De holder åpent om det settes opp kolonner. I tillegg har private fiskere og andre skysset ut mat på bestilling til folk som bor der ute, sier Robertsen, som skryter av initiativene som folk tar for å hjelpe hverandre når kommunen er isolert.

– Det er helt eksepsjonelt det man ser.

Magrøya

Alle veistrekningene på Magerøya var stengt på onsdag. Det er store sjanser for at mange av veistrekningene vil holde stengt på skjærtorsdag også. Årsaken er dårlig vær og stor snøskredfare.

Foto: Skjermdump / Statens vegvesen

– Behov for næring

Værmeldingen for skjærtorsdag er ikke lovende, og sjansen er stor for at veiene inn til Magerøya vil holdes stengt lenger inn i påska.

– Vi er på tur med varer til Karmøyvær og Skarsvåg, men det er ikke meg bekjent at noen på respektive hytter og hus i Gjesvær, Skarsvåg og Karmøyvær har magesjau eller virus, men de har absolutt behov for næring, sier Roger Pedersen med et glimt i øyet, og referer mageviruset på hyttene på Hardangervidda som er mye omtalt i mediene den siste tiden.