Hopp til innhold

Fiske-ordførere inviterte seg selv til Finansdepartementet

Ordførerne i Salangen og Senja kommune inviterte seg selv på besøk til Finansdepartementet tirsdag formiddag. Det for å få så god innsikt i forslaget til grunnrenteskatt som mulig.

– Vi ba finansministeren om å få en gjennomgang av innholdet i det de la fram, sier Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo.

Hun og Tom Rune Eliseussen (begge Sp) representerer to store fiskerikommuner i Troms. De har begge vært bekymret for konsekvensene av skatten.

– Vi har ikke fått regnet på tallene for Salangen kommune, Salaks AS eller for regionen. Men jeg tenker at utgangspunktet for kommunene er bra.

Prestbakmo er glad for at flere høringsforslag har blitt lyttet til. Noe som har resultert i at skatten er tatt ned fra 40 til 35 prosent. Bunnfradraget settes på 70 millioner kroner.

Og kommunene får mer tilbake.

– Det som er viktig for min kommune er at vi har stabile inntekter som vertskommune, for å legge til rette for næringsutvikling og bygge gode lokalsamfunn.

Bekymringa for laksenæringa har derimot ikke lagt seg.

– Bekymringa er at den totale skattebelastningen skal bli så tung at den rammer investeringslyst og evne, at den etter hvert rammer muligheten for å opprettholde og skape nye arbeidsplasser.

Etter møtet i Finansdepartementet skal hun og kollegaen fra Senja ta saken opp med stortingspolitikerne fra Troms.

– Vi må få ei ordning som bær seg over tid, og som er forutsigbar og stabil. Det må bli ei varig ordning som er akseptabel for næringa, sier hun.

Sigrun Wiggen Prestbakmo.
Foto: Rune N. Andreassen / NRK