Dette er ruten skikjørerne tok: – Sjansene for overlevende blir mindre for hvert minutt

Skredfaren er på farenivå fire, det snør tett og er svært vanskelige leteforhold i Tamokdalen der politiet antar fire personer er tatt av skred.

Den inntegnede blå ruten er ikke eksakt, men illustrerer ruten skikjørerne kan ha tatt basert på informasjon fra politiet. Den røde linjen viser skredområdet.

Været i området rundt Blåbærtinden er såpass dårlig at det trolig ikke blir iverksatt leteaksjon i dag etter skituristene som er savnet.

Fire personer er savnet etter en topptur til Blåbærtinden i Tamokdalen i Troms onsdag ettermiddag.

Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder er i beredskap på stedet, men skredfaren har også vært så stor at de ikke har fått søkt i skredområdet.

Det har gått et stort skred i området, men politiet har ennå håp om å finne overlevende.

Bård Rannestad, seksjonsoverlege ved UNN

Bård Rannestad, seksjonsoverlege ved UNN.

Foto: Hans Ludvig Andreassen/NRK

– Vi har fortsatt håp, men hvis de er skredtatt og har ligget under snøen lenge er sannsynligheten for overlevelse lav, og den faller minutt for minutt, sier Bård Rannestad, seksjonsoverlege ved UNN.

Han forteller at det har vært gjort erfaringer med at overlevere kan ligge i luftlommer i terrenget under snøen, men understreker likevel at situasjoner der personer er begravd ofte er forbundet med en dårlig prognose for overlevelse.

Redningsmannskaper, Tamokdalen

Onsdag ettermiddag gikk et snøskred i Tamokdalen i Troms. Fire personer er savnet. Politiet holder pressekonferanse om saken torsdag klokken 11.

– Uforsvarlig å sende inn mannskaper nå

Redningsmannskapene er avhengig av bedre vær for å fly, og slik det ser ut nå er det liten mulighet for å få flydd ut i terrenget i dag.

Dermed må mannskapene belage seg på å gjennomføre en aksjon i løpet av morgendagen. Politiet har likevel ikke utelukket muligheten for et søk torsdag dersom været tillater det.

Det er sikkerheten til bakkemannskapet som skal gå inn politiet er bekymret for.

– Det er liten storm, lavt skydekke og det snør. Det henger også en stor snøskavl over området der snøskredet gikk. Derfor er det uforsvarlig å sende mannskaper inn nå. Dette er en svært krevende situasjon for alle involverte, sier politimester Astrid Elisabeth Nilsen i Tromsø.

Skredulykke, Tamokdalen

Det har til nå vært for farlig for letemannskaper å ta seg inn i terrenget i Tamokdalen der de fire skituristene sist ble sett. Det er dårlig sikt og derfor vanskelig å se spor i området også fra helikopter.

Foto: Marita Andersen/NRK

Skredfare gir vanskelige leteforhold

Staben i Troms politidistrikt er nå samlet på politihuset i Tromsø der de vil ta stilling til hva som må gjøres før man kan sette i gang et nytt fysisk søk i skredområdet.

Det er skredfaren som vil avgjøre når redningsmannskaper kan gjenoppta og ta seg inn i området. Skredfaren er på farenivå fire i området.

Roald Berntsen, innsatsleder

Roald Berntsen er innsatsleder for Troms politidistrikt i Tamokdalen.

Foto: Marita Andersen, NRK

Redningsaksjonen ble foreløpig innstilt for natta onsdag.

– Vi har ikke fått kontakt med de fire som har vært der oppe. Sannsynligheten er derfor stor for at noen er tatt av skred, sier innsatsleder Roald Berntsen i Troms politidistrikt.

Et ambulansehelikopter fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø og et Sea King redningshelikopter har onsdag søkt i området fra lufta med en kjentmann om bord.

Politiets innsatsleder på stedet John-Kåre Granheim fortalte onsdag kveld at de har observert ett stort snøskred, at det er observert spor inn i dette skredet, men ikke ut.

– Skredet er 300 meter bredt, og anslått til 600–700 meter langt. Vi vet ikke, men vi frykter at de fire er tatt av skredet. De skulle vært tilbake for lenge siden, sier Berntsen til NRK.

Tamokdalen, leteaksjon

Politiet bekrefter at bilen til venstre tilhører en av de savnede skituristene. Norsk Folkehjelp, Røde Kors og Norske redningshunder er blant de frivillige organisasjonene som var klar til å søke i området.

Foto: Marita Andersen/NRK

– Et krevende område å lete i

Også i går var det krevende forhold for letemannskapene.

Skiløypa inn i Tamokdalen

Skiløypa inn i Tamokdalen.

Foto: Marita Andersen/NRK

Det er observert at det har gått flere skred i området. De eneste sporene etter de savnede som funnet er skispor som ble observert fra helikopter onsdag.

Det sier Rune Granli Slettemark som jobber spesielt med snøskredberedskapen i Røde Kors.

– Tamokdalen-området er et avansert område å bevege seg i for letemannskaper da det er veldig mye skredterreng. Det er vanskelig for letemannskaper å finne en trygg vei der de kan ta seg inn, og en er ofte avhengig av god sikt for å vurdere hvor nye skred kan gå, sier Slettemark.

Som oftest er det turkamerater som finner overlevende dersom det utløses skred mens man er på tur, forteller han.

– Det finnes også historier om at noen er funnet i live etter lang tid men det er under spesielle forhold, sier Slettemark.

Leteaksjon Tamokdalen

Med stor skredfare og dårlig vær gjorde at man onsdag ikke kunne sette inn bakkemannskaper i skredområdet.

Foto: Rune Nordgård Andreassen / NRK

Har varslet de pårørende

Politiet har identiteten til de fire savnede, og holdt onsdag kveld på å varsle de pårørende.

Det var en svensk mann, en svensk kvinne og tre finske menn som ifølge politiet var på topptur i området onsdag, men på ett tidspunkt har de gått hver sin retning.

Ved 17-tiden onsdag var den svenske mannen på vei ned igjen, mens letemannskapene var på vei opp til Tamokdalen.

Etter det NRK erfarer skal den svenske mannen være i slutten av 20-årene. Politiet i Troms sier de ikke har nøyaktige detaljer om alder, men at det skal være snakk om unge mennesker.

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen

Ordfører i Lyngen, Dan-Håvard Johnsen.

Foto: Arild Moe/NRK

Skituristene skal ha oppholdt seg i Lyngen i mer enn en uke.

– Lyngen kommune er klar til å bistå pårørende og berørte etter at turfølget var gjester på et overnattingssted i kommunen, sier ordfører Dan Håvard Johnsen til NRK.

1442 meter høye Blåbærtinden er et populært skifjell i Tamokdalen i Balsfjord kommune.

Det har snødd mye i Troms de siste døgnene. Tamokdalen og Blåbærtinden er et område som er særlig skredutsatt.