Hopp til innhold

Fire bygder isolert: – Kan gå ei uke før veien åpner igjen

Entreprenøren skulle sprenge vekk berg for å gjøre ferdselen forbi Lesbervatnet på Senja tryggere. Men da salven gikk av, raste femti meter av veien ut i vannet.

Raste ut

Geoteknikere fra Statens vegvesen er tirsdag formiddag på rasstedet for å undersøke forholdene.

Foto: Arild Moe / NRK

Tirsdag formiddag har geoteknikere vært på stedet for å finne en løsning.

– Det kan ta ei uke før veien på rasstedet kan kjøres på. Det er aktuelt å sprenge to kraftige salver for å fylle rashullet først, sier geotekniker Greger Lyngedal Wian i Statens vegvesen.

Geotekniker

– Det kan ta en uke før det er klar en kjørbar vei forbi rasstedet ved Lesbervatnet, sier geotekniker Greger Lyngedal Wian.

Foto: Arild Moe / NRK

Troms fylkestrafikk kartlegger muligheten for å få satt opp ei ferge mellom Gryllefjord og Stornes i Harstad. I første omgang er dette for å få frakta ut en del fisk.

– Vi kartlegger nå behovet for ytterligere skyss, og er i dialog med både kommunen og andre berørte parter, sier daglig leder Kurt Bones i Troms fylkestrafikk.

700 mennesker berørt

Som en del av Torsken-pakken skulle veien forbi Lesbervatnet oppgraderes. Veien skulle ifølge Folkebladet flyttes inn på tryggere og mer stabil grunn.

Strekningen er smal og uoversiktlig på grunn av det store berget på den ene siden.

Etter at uhellet var et faktum mandag ettermiddag, startet entreprenøren umiddelbart arbeidet med å fylle ut rasstedet, slik at veiforbindelsen kunne etableres på nytt.

Samtidig satte de berørte kommunene Berg og Torsken i verk flere sikkerhetstiltak. Om lag 700 personer er berørt av at veien er stengt.

Fred Flakstad

Ordfører i Torsken, Fred Ove Flakstad.

Foto: Arild Moe / NRK

– Ambulanse er på denne siden av skredet, slik at vi kan ha helseberedskap innenfor det isolerte området. Vi har redningsskøyte liggende i Gryllefjord, og kan også bruke båter mellom Hamn og Skaland om det skulle bli nødvendig. Dette er den kortsiktige løsningen. Så får vi vurdere ytterligere tiltak utover dagen, sier ordfører i Torsken, Fred Ove Flakstad.

Normalt er det brannvesenet i Torsken som rykker ut dersom det begynner å brenne i grenseområdene til Berg kommune. Når veien nå er stengt, er det viktig at innbyggerne også i Straumen-området er ivaretatt, sier rådmann i Berg, Wenche Pedersen.

– Vi har forsikret oss om at Skalandtunnelen er åpen for utrykningskjøretøy, også når den ellers er nattestengt på grunn av vedlikeholdsarbeid. Så ved en eventuell brann vil brannvesenet på Skaland kunne rykke ut, sier hun.

– Taper store summer

Flere sjømatbedrifter er også rammet av at veien er rast ut, og pendlere kommer seg ikke på jobb. Wilsgård AS har 70 ansatte bare i bygda Torsken. Tirsdag er lakseslakteriet stengt. De tør ikke slakte laks i tilfelle situasjonen blir langvarig.

– Det er ingen som har det mer travelt enn en død laks. Og så lenge vi ikke er trygge på at veien åpner igjen fort, kan vi ikke ta sjansen på å slakte mer. Vi har allerede ett vogntog stående, som ikke kommer seg ut, sier daglig leder Fredd Wilsgård.

Fredd

Wilsgård, som både driver filetfabrikk og lakseslakteri i Torsken, sier det tapes store beløp for hver dag veien er stengt.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Også på den andre siden av veisperringen står det et vogntog. Den er full av fisk som skulle til filetfabrikken til Wilsgård.

– Vi er i kontakt med Statens vegvesen, og vi diskuterer hvilke andre løsninger som finnes dersom vi blir nødt å få varer inn og ut. Et alternativ er ferge mellom Gryllefjord og Andenes. Det undersøkes også om det er noe Forsvaret kan bidra med.

– Kunne gått verre

Oppi hele situasjonen er bedriftslederen glad for at ingen personer kom til skade da veien raste ut.

– På folkemunne heter det at Lesbervatnet er bunnløst, og vi ser jo nå at det har svelget unna ganske store masser. Veien forbi har også seget litt hvert år, så det kunne gått mye verre om den raste ut mens det var trafikk der, sier Wilsgård.

Også flere reiselivsanlegg, blant annet Hamn i Senja berøres av at veien mangler. Tirsdag morgen måtte ti brasilianske turister fraktes i båt over til Skaland, sånn at de rakk flyet hjem.

– Vi har en gruppe på 60 gjester som skal komme på fredag, så det jobbes med å finne alternativ transport, sier kommunikasjonssjef Karianne Fredriksen.

Hun sier det har vært mange utfordringer knyttet til veiarbeidet som har pågått på fylkesveien i høst. Veien har vært stengt i perioder på flere timer, noe som har gjort situasjonen uforutsigbar.

Lesbervatnet

Ingen buss

Tirsdag morgen måtte skoleskyssen fra Torsken til Gryllefjord organiseres av foreldrene. Det var ingen buss som kunne hente elevene. Ut over det har natten og formiddagen vært rolig, sier ordføreren.

– Vi har fått en par telefoner fra folk som ikke kommer seg hjem eller ikke kommer seg ut, men det er ikke noen dramatikk. Det er flere pendlere både til og fra Finnsnes, som ikke kommer seg på jobb i dag.

Mat finnes det nok av foreløpig. I Gryllefjord er det kona til ordføreren som driver butikken.

– Foreløpig avventer vi situasjonen til vi vet hva Statens vegvesen finner ut, sier han.

Veien i vannet

Slik så det ut da veien forbi Lesbervatnet hadde rast ut.

Foto: Statens vegvesen