Hopp til innhold

Fire år siden forrige kontroll av turistfiske

Bedrifter som driver turistfiske har ikke blitt kontrollert siden 2011. Nå etterlyser bedriftene flere kontroller og bedre organisering. De siste fem årene har fem fisketurister omkommet langs kysten av Finnmark.

Fisketurister

Bedrifter som driver fisketurister har ikke blitt kontrollert på fire år. Det liker ikke de som driver i næringa

Foto: Jan Harald Tomassen

– Sist vi hadde en aksjon var i 2011, og vi har ikke noen umiddelbare planer om nye aksjoner, forteller avdelingsdirektør Kari-Ann Kristiansen ved Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB).

Det syns ikke de som driver i bransjen noe om.

Ellen Vekved driver Storekorsnes Ferie og Fritid. Hun hadde gjerne tatt imot flere kontroller.

– Ja, jeg skulle ønske det var mer kontroll. Da hadde det nok kommet fram hvordan de ulike aktørene har sine prosedyrer, sier hun.

Mange aktører

I Finnmark finnes det et sted mellom 40 og 50 slike bedrifter fordelt fra Sør-Varanger i øst til Loppa i vest. Noen av fiskeplassene er godt beskyttet av fjell, mens andre lokaliteter fører til at turistene befinner seg på åpent hav.

Sist lørdag omkom tre tyske fisketurister under havfiske ved Gjesvær. En av teoriene politiet jobber etter, er at de tre har truffet et undervannsskjær og kantret, et skrekkscenario for bedriftene som leier ut fartøy.

– Det finnes jo ikke noe regelverk å gå etter, mener Jan Eric Bengtsson ved Myrfjord Sjøhus i Havøysund.

Han ønsker også flere kontroller.

– Dessuten skulle det vært fastlagte krav som måtte oppfylles både for sikkerhetsprosedyrer og utstyr.

– Hvordan ivaretar du sikkerheten?

– Jeg følger ekstra godt med når jeg ser det er uerfarne fiskere. Blir med de ut på sjøen og forsikrer meg om at de klarer å handtere båt og motor, forklarer han.

Ansvaret er entydig

Kari-Ann Kristiansen i DSB er tydelig på hvor ansvaret for sikkerheten befinner seg.

Kari-Ann Kristiansen

Kari-Ann Kristiansen i Direktoratet for Sikkerhet og Beredskap (DSB)

Foto: DSB

– Det er uten tvil aktørene selv som har ansvaret. Vi tar stikkprøver ved behov, men først og fremst bidrar vi og med informasjon til de som driver med turistfiske. Noen umiddelbare planer om nye aksjoner for å sjekke sikkerheten har vi ikke, sier hun.