Fint turvær og skredfare i nord: – Skummelt

En person berget seg ut av et snøskred i Lyngen i Troms lørdag. Kombinasjonen av fint turvær og skredfare er skummel, sier snøskredvarsler.

Skredfare i Nord- og Indre-Troms.

Snøkredfaren er betydelig flere steder i Nord-Norge, blant annet her i Kåfjord i Nord-Troms.

Foto: Klemet Anders Sara / NRK-Sapmi

Snøskredvarsler Birgit Rustad

Birgit Rustad, snøskredvarsler i NVE.

– Vi har en litt skummel situasjon nå i helga. Været gjør det innbydende å dra på tur, men det er betydelig skredfare i store deler av Nord-Norge, sier snøskredvarsler Birgit Rustad til NRK.

Rundt klokken 15 lørdag gikk det et snøskred fra Rørnestind i Lyngen i Troms. Én person berget seg ut selv og med hjelp fra turkameratene sine.

Norges vassdrags- og energidirektorats varslingstjeneste melder om faregrad tre, betydelig snøskredfare flere steder i Troms, Finnmark og Nordland.

På Nordenskiöldland på Svalbard varsles faregrad to, moderat skredfare.

– Det kom endel snø tidligere i uka, særlig på torsdag. Nå sier værvarselet at det kan blåse opp i sørøstlig stiv kuling utover ettermiddagen og kvelden, sier Rustad til NRK.

– Krevende situasjon

Hun forklarer videre at det kalde og tørre januarværet tidligere i vinter har ført til at det ligger svake og porøse lag nede i snødekket.

– Det er ikke sikkert at disse lagene vil tåle den snøen som kommer med vinden fremover nå. Da kan det gå skred i leterreng, sier hun.

Ved faregrad tre, betydelig skredfare, kan en skiløper være nok til å utløse skred, men skredene kan også gå helt uten mennesklig påvirkning.

– Faregrad tre er en krevende situasjon, sier Rustad.

– Kjekkere å være trygg

Hun anbefaler folk å holde seg unna skredterreng og sette seg inn i informasjonen som finnes på varslingstjenesten varsom.no.

– Det er mye kjekkere å være på tur når man føler seg trygg, sier Rustad.

Hun oppmuntrer folk til å bruke kart for å finne frem til trygt terreng der det ikke kan utløses snøskred eller at du kan bli truffet av et naturlig utløst snøskred.

Snøskredvarslet fra NVE oppdateres klokken 16.00 hver dag.

Politiet: – Følg med

– Det ser ut for at vi kommer til å varsle faregrad tre flere steder også resten av helga. Mandag kan det justeres ned til faregrad to noen steder, men da er det igjen meldt vind og snøbyger på kvelden så ingenting er sikkert, sier Rustad til NRK.

Også politiet i Troms ber folk følge med på snøskredvarslene.

– Det er meldt om skredfare, så folk må holde seg unna skredfarlig terreng, sier operasjonsleder Ørjan Hole.