Grensevakta i Kilpis legges ned

Den finske grensevaktstasjonen i Kilpisjärvi legges ned i løpet av året, og dermed mister Kilpis viktig redningsberedskap.

Grensevaktstasjon Kilpisjärvi

Skuterpatruljene i Kilpis blir et sjeldnere syn når den finske grensevaktstasjonen legges ned i løpet av året.

Foto: Grensevakta i Kilpisjärvi

De finske ansatte på den finske grensevaktstasjonen i Kilpis deltar aktivt i redningsarbeid, kontrollerer skutertrafikk og sørger for ro og orden.

Men snart flytter de nesten 3 timer unna.

– Dette er beklagelig men nødvendig, sier lederen i Lapplands grensevakt, Jarmo Vainikka, som nå flytter basen til Muonio.

Han understreker at det likevel vil bli patruljert jevnlig fra Muonio etter behov.

– Stort tap

Den finske grensevakta må spare 30 millioner euro, og flytter ansatte til stasjoner ved den russiske grensen, der trafikken har økt over 40 % det siste året.

Ordføreren i Enontekiö kommune Mikko Kärnä sier at dette er et stort tap for lokalsamfunnet, og spesielt for redningstjenesten.

– Dette er helt klart et tap. og nå trenger vi aktivt, internasjonalt samarbeid for å ivareta sikkerheten for både egne beboere samt norske turister, sier Kärnä, som er bekymret for sikkerheten for både de fastboende samt norske turister i Kilpis.

– Uklart hva det vil bety

Politimester i Troms, Ole B. Sæverud

Ole B. Sæverud, politimester i Troms.

Foto: NRK

Denne uka møttes finsk og norsk politi for å diskutere hvordan man kan samarbeide bedre både under redningsoperasjoner og andre type oppgaver.

Politimester i Troms, Ole Bredrup Sæverud deltok på møte i Finland. Han sier det foreløpig er uklart hva kuttene på den finske siden vil bety.

– Vi diskuterer situasjonen. Det gjelder både den type ressurssituasjon og kriminalitetsutvikling, og andre forhold som berører politiet på begge sider av grensen, sier Sæverud.

Nyheter fra Troms og Finnmark