Rekordraskt til Tana

Nina Skramstad kjører styggfort i Finnmarksløpet.

Nina Skramstad på sjekkpunktet i Tana

Nina Skramstad på sjekkpunktet i Tana, og som alltid er hun blid og glad.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Nina Skramstad fortsetter råkjøret over Finnmarksvidda. Søndag ettermiddag var hun første kjører inn til sjekkpunktet ved Tana bru, over én time før Trond Ørslien.

Den 11 mil lange turen fra Levajok ble unnagjort på rekordraske sju timer og 45 minutter. I fjor brukte den raskeste kjøreren vel 10 timer på samme distansen.

Hun er imidlertid den av kjørerne som har hvilt minst så langt, og mye tyder på at hun tar en lengre hvil i nettopp Tana.

- Jeg har hatt veldig bra spor helt siden Skoganvarri og det har nok vært et sjakktrekk å ligge foran, før skutersporet blir kjørt i stykker, sier Skramstad til NRK, mens hun tar seg av hundene på sjekkpunktet i Tana.

Friske hunder

De 14 hundene får halm å ligge på, og blir også undersøkt grundig av veterinærer.

Nina Skramstad på sjekkpunktet i Tana

Nina Skramstad tar seg av hundene mens hun snakker med NRK. Multitasking er essensielt i Finnmarksløpet, også når man ikke snakker med pressen.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

- Veterinæren har friskmeldt samtlige, og det er jo godt nytt, siden jeg har som mål å ha med meg flest mulig hunder til mål i Alta. En av hundene har vondt i et håndledd, men etter litt hvile kommer den i gang igjen.

- Hvordan går det med deg da?

- Nå er jeg veldig sulten og veldig lei mints. Nå vil jeg ha reinkjøtt å spise i stedet!

- Psyker ut de andre

Nina Skramstad er absolutt god for gull, sier sjefen for Finnmarksløpet Hans Petter Dalby.

- Den rekordhøye farten tyder på veldig gode spor, men de blir dårligere for kjørerne som kommer bak. Det er nok taktikken hennes, sier Dalby til NRK.

- Hun forsøker nok å skaffe seg en luke, og dermed psyke ut de andre.

- Hundene ser bra ut

Lars Monsen er handler for Nina Skramstad under årets Finnmarksløp, og fulgte spent med da Skramstad kom inn til Tana ved 16-tiden søndag ettermiddag.

- Hundene ser veldig bra ut. De bare bjeffer og vil videre, sier Monsen til NRK.

- Hva betyr det harde sporet for hundene?

- Det blir enklere for hundene å holde jevn fart når sporet er hardt. Men går det for fort, blir håndleddene for hardt belastet, og da begynner hundene å halte. Da er det viktig å hvile før man fortsetter, sier Lars Monsen.

Krevende forhold over fjellet

Trond Ørslien ved sjekkpunktet i Tana

Trond Ørslien på veg inn til sjekkpunktet i Tana.

Foto: Rune Nordgård Andreassen

Trond Ørslien var nummer to inn til sjekkpunktet i Tana, vel en time etter Skramstad. Han kunne fortelle om krevende forhold over fjellet fra Levajok, med is og stein og sterk vind.

- Løypa har vært meget krevende, og derfor har jeg tatt det med ro over fjellet. Jeg vil nemlig ha med meg alle hundene videre, sa Ørslien til NRK, før han fortsatte inn til depotstoppet.

Roger Dahl kom inn som nummer tre, noen minutter etter Ørslien.

Siste nytt fra Rune:

Hva er dette?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mer om Finnmarksløpet: