Hopp til innhold

Finnmarkskommune har hatt seks rådmenn på åtte år

Hyppige rådmannsbytter skaper utfordringer for mange kommuner i Norge. I Måsøy er kommunen på jakt etter en ny rådmann nok en gang.

Reidun Mortensen

Ordfører i Måsøy kommune, Reidun Helene Mortensen må nok en gang ut på jakt etter en ny rådmann.

Foto: Allan Klo

For en uke siden leverte nåværende rådmann i Måsøy kommune sin oppsigelse etter at hun takket ja til en annen rådmannsstilling i Nordland.

Hun er den sjette som har vært i rådmannsstolen på åtte år.

Dermed må kommunen nordvest i Finnmark igjen ut på rådmannsjakt.

– Det er litt slitsomt å tenke på at vi skal begynne på nytt med en ny rådmann. Det blir som en opplæringsprosess der de må jo sette seg inn i vår kommune, sier Reidun Helene Mortensen (Sp) som er ordfører i Måsøy.

Ordførerklubbe

En rådmann skal være bindeleddet mellom politikken i kommunestyret og det praktiske i administrasjonen. En oppgave som kan være krevende.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Krevende jobb

Ordføreren tror det er ulike grunner til at så mange rådmenn slutter i kommunen, men sier at det er en krevende jobb.

– Det å være rådmann er ingen åtte-til-fire-jobb. Du skal være i dette vanskelige rommet mellom politikk og administrasjon, sier Mortensen.

Også forsker ved Telemarkforskning, Erik Magnussen, mener at det er flere grunner til at kommuner sliter med å holde på en administrativ leder over tid.

Han sier at vi kan gå inn i en tid med flere utskiftninger av rådmenn over hele landet.

– Det er en tendens til at det er hyppigere rådmannsskifte i årene etter kommunevalg, sier Magnussen.

Erik Magnussen

Eirik Magnussen er forsker ved Telemarksforskning. Han tror det kan bli flere utskiftninger av rådmenn i Norge etter nyvalget til høsten.

Foto: Telemarksforskning

Nyvalg betyr ny hverdag

Ordførere og rådmenn jobber tett sammen. Når den politiske ledelsen blir byttet ut, kan det bety en helt ny arbeidshverdag for rådmannen.

Da må rådmannen starte med blanke ark igjen, forklarer Magnussen.

– Det er viktig at man finner en forent forståelse og skaper en gjensidig tillit mellom hva politisk ledelse skal holde på med, og hva de overlater til rådmannen. Det er noe av det aller viktigste man bør bruke tiden på.

I samme periode som Måsøy har hatt seks rådmenn har kommunen hatt fire ulike ordførere.

Havøysund i Måsøy kommune

Havøysund er kommunesenteret i Måsøy kommune som med sine rundt 1200 innbyggere er blant de minste kommunene i Finnmark.

Foto: Allan Klo

Uheldig med mange utskiftninger

Magnussen sier at hyppige rådmannsbytter kan være svært utfordrende for en kommune, og mener at seks rådmenn på åtte år er litt i overkant.

– Det blir en start og en stopp. En ny rådmann kommer inn uten å kjenne forhistorien og må hoppe inn i saker, kanskje mens de pågår. Det blir utfordrende for administrasjonen.

Kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon, KS, følger ekstra nøye med de hyppige utskiftningene av rådmenn i kommunene.

– Det er en del av det som vi fokuserer på i vårt folkevalgtprogrammet der vi tar opp ulike deler av det å være folkevalgt i en kommune, sier regiondirektør i KS Nord-Norge, Tom Mikalsen.

Tom Mikalsen

Regionleder i KS Nord-Norge, Tom Mikalsen, sier de tilbyr alle nye kommunestyrer en opplæring i forholdet mellom politikk og administrasjon.

Foto: TROND MAGNE HENRIKSEN

Gode sjanser å finne ny rådmann

Ordfører Reidun Mortensen i Måsøy håper å få på plass en ny rådmann i februar. En tid med mange kommunesammenslåinger.

– Det bør være et bedre marked i og med at det er en del rådmenn som etter hvert blir arbeidsledig. Da kan vi få noen som har erfaring i jobben, sier ordføreren.

Også forsker Magnusen tror at det er et gunstig tidspunkt å søke etter en ny administrativ leder.

– Det er mange nye kommuner som er i ferd med å bli stablet på beina nå. Det betyr at i hver av de nye kommunene skal det bare være én rådmann. Det er nok et særdeles godt tidspunkt å rekruttere en ny rådmann, sier Magnussen.