Hopp til innhold

250 tonn stein skal bli Finnmarks første sherpatrapp

Rå styrke og presisjon er det som preger de nepalske ekspertene som har reist tusenvis av kilometer for å bidra til bedre folkehelse i Hammerfest. 700 trappetrinn skal bygges med en total vekt på minst 250 tonn.

Bygging av sherpatrapp i Hammerfest

Hver av disse steinblokkene veier fra 200 til 500 kilo. Totalt skal 700 trappetrinn bygges i høst og neste sommer.

Foto: Allan Klo / NRK

Fire menn finstuderer en steinblokk som veier flere hundre kilo. Et spett plasseres under steinen, og presses oppover. Tyngdekraften tar over, og steinblokka rutsjer to meter før den faller til ro kant i kant med en tilsvarende steinblokk. Sherpaene finjusterer steinblokka, og støtter opp med mindre stein for å gi det kommende trappetrinnet sin endelige plassering.

Bratt og kupert

Vi er i et trangt fjellskar ved et av Hammerfests mest populære turområder. Det er bratt og svært kupert. Her har tusenvis av turglade passert på vei mot målet, en fjelltopp som kneiser drøye 400 meter over Hammerfest.

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å skape bolyst i Hammerfest-samfunnet. Dette med helse er også veldig viktig. Det å få folk ut på tur, og samtidig skape en attraksjon er også viktig, sier Svein Nilsen i Hammerfest- og omegn turlag.

Bygging av sherpatrapp

Ngima Tshering kommer fra landsbyen Khunde i Nepal, og har vært med på å bygge steintrapper over hele Norge. Til høyre, Svein Nilsen fra Hammerfest- og omegn turlag.

Foto: Allan Klo / NRK

700 trinn

Steintrappa vil få 700 trinn. Med steinblokker som veier fra 200 til 500 kilo hver, vil det endelige resultatet bestå av minst 250 tonn stein som skal fordeles over en tursti på totalt 2,5 kilometer. De forskjellige seksjonene med steintrapp vil utgjøre om lag én kilometer av strekningen, fordelt på de bratteste områdene langs ruta.

– Normalt må vi lete etter stein som passer til disse trappene, men i Hammerfest er det kort vei. Vi finner raskt stein som passer. Deretter blir steinblokkene plukket opp av et helikopter, som flyr blokkene hit, forklarer Ngima Tshering fra landsbyen Khunde i Nepal.

Sherpatrapp i Hammerfest

Steintrappa i Hammerfest vil bli på rundt en kilometer i lengde. Dette er delen som skal gjøre det enklere for turgåere å forsere noen av de bratteste delene av ruta opp mot et populært fjell.

Foto: Allan Klo / NRK

Erfarne trappebyggere

Sherpaene har bygd en rekke steintrapper i Norge. Svein Nilsen er imponert over byggeteknikken.

– De bruker enkle redskaper som slegge, hammer, meisel og spett, og resultatet er imponerende bra. Her som vi befinner oss nå, er det veldig bratt. Når man bruker trappa, føler man seg umiddelbart tryggere, sier han.

– Egentlig skulle arbeidet ha startet i juni, men koronasituasjonen skapte en forsinkelse på mer enn tre måneder. Dermed vil steintrappa bli bygd i to omganger, og fullføres neste sommer, forklarer Nilsen.

Prislappen for trappa ligger på rundt 2,7 millioner kroner. For å komme i mål med finansieringen, har turlaget blant annet solgt andeler av trappa til bedrifter, lag og foreninger, samt privatpersoner. Det har gitt inntekter på en drøy million kroner. I tillegg kommer tippemidler og støtteordninger.

Svein Nilsen, Hammerfest- og omegn turlag

– Vi gjør dette fordi vi ønsker å skape bolyst i Hammerfest-samfunnet, sier Svein Nilsen i Hammerfest- og omegn turlag.

Foto: Allan Klo / NRK

200 steintrapper

Det finnes i dag rundt 200 steintrapper i Norge, de aller fleste bygd av sherpaer fra Nepal. Trappene fører ofte til økt trafikk i fjellet samtidig som man skåner naturen.

Venninnene Rigmor Taraldsvik og Turid Wæraas er faste turgåere, og har ofte passert det bratte skaret som nå får en forseggjort turtrapp.

– Om man følger veien opp mot denne toppen, er det en ganske lang tur. Velger man naturen, blir det for bratt for mange. Denne trappa vil garantert føre til at flere kommer seg opp til toppen, sier Taraldsvik.

Turgåere i Hammerfest

Rigmor Taraldsvik og Turid Wæraas er ofte i fjellene rundt Hammerfest, og tror steintrappa vil senke terskelen for de som vil ut på tur.

Foto: Allan Klo / NRK

De fire sherpaene er ikke uvant med lave temperaturer og mye vind. Landsbyen i Nepal ligger på om lag 4000 meters høyde. De siste dagene har det vært behagelige temperaturer i nord, noe de vet å sette pris på.

– Her om dagen hadde vi 15 grader. 15! Det er full sommer jo, flirer Ngima Tshering.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark