Hopp til innhold

Finnmark vil ikke forhandle om "Troms-modellen"

Fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik, reagerer sterkt på at fylkesrådslederen i Troms tar det for gitt at de nå bare skal forhandle om den såkalte Troms-modellen.

Ragnhild Vassvik og Willy Ørnebakk

Dagens reaksjoner lover ikke godt for de videre forhandlingene mellom Troms og Finnmark. Her er fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik og fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, under et tidligere forhandlingsmøte i høst.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Etter at fredagens forhandlingsmøte var over, sendte fylkesrådsleder i Troms, Willy Ørnebakk, ut ei pressemelding hvor han annonserte at Troms sin modell for organisering av det nye storfylket blir utgangspunkt for det neste møtet.

– Det har vi aldri blitt enige om, sier fylkesordfører i Finnmark, Ragnhild Vassvik.

Vil også ta Finnmarks-modellen videre

I en artikkel i iFinnmark i dag går Vassvik hardt ut mot Ørnebakk og sier at hun nesten fikk sjokk da hun fikk se Ørnebakks pressemelding.

– Det var nemlig ikke dette vi skrev under på da vi sent fredag kveld forlot møtet med delegasjonen fra Troms. Både jeg og hele forhandlingsutvalget fra Finnmark reagerer veldig på at man tar det for gitt at det kun er Troms-modellen som skal med videre, sier Vassvik.

For Finnmarks-delegasjonen var det vesentlig også å ha med Finnmarks-modellen videre. Vassvik sier at dette er protokollført.

Delt eller samla ledelse

Finnmarks modell innebærer noe av det samme som Troms-modellen, med administrasjon konsentrert rundt Harstad, Finnsnes, Tromsø og Vadsø. Men modellen fra Finnmark legger opp til en delt hovedadministrasjon hvor den administrative ledelsen legges til Vadsø og den politiske til Tromsø. Troms-modellen vil samle både politisk og administrativ ledelse i Tromsø.

– Vi var helt soleklare i framlegget vårt sist fredag på at det aldri vil være aktuelt med en administrativ ledelse i Vadsø, sier Willy Ørnebakk til iFinnmark.

Han mener til at Finnmarks-modellen ikke har konkrete detaljer for løsninger, annet enn at Finnmark ønsker kun politisk ledelse i Tromsø.

Det er foreløpig ikke fastsatt noen ny dato for videre forhandlinger mellom de to fylkene.