Finnmark på voldstoppen siden 50-tallet

Finnmark har toppet voldsstatistikken siden den først ble skrevet på 50-tallet. – På høy tid at finnmarkingene tar dette innover seg, mener voldsforsker.

Finnmark har toppet voldsstatistikken siden helt tilbake til 50-tallet, og sist helg ble nye tilfeller av grov vold registrert i den dystre statistikken.

Og alle voldstilfellene i Finnmark er ikke tilfeldig. I alle fall ikke om man skal tro Tordis Kristine Søvde. Hun er voldsforsker og høgskolelektor ved Høgskolen i Finnmark, og har studert finnmarkingenes måte å takle konflikter på.

– Hvorfor vold brukes er et vanskelig og sammensatt spørsmål fordi det handler om konfliktløsning og den sterkes rett, men når Finnmark stikker seg ut ved å ligge på toppen siden man begynte å føre statistikk så må det jo være noe som ligger bak.

– I Finnmark og Nord-Norge er man jo kjent for å ha mere direkte kommunikasjon. I alle fall når det gjelder språk, men tydeligvis også fysisk, sier Søvde.

Et samfunnsproblem

Søvde mener dette ikke kan karakteriseres som et individuelt problem, men mere som et samfunnsproblem.

– Det er jo ikke noe nytt i det. Det er noe som ligger der og så må man finne ut mer systematisk hva det er som gjør at det er slik, sier hun.

LES OGSÅ:

Nytt rekordår i år

Ellen Kathrine Hætta

Fungerende politimester i Øst-Finnmark, Ellen Kathrine Hætta.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Også i år ser det ut til å bli rekord i antall voldssaker. Hittil i år har Øst-Finnmark politidistrikt registrert 158 voldssaker. det er fem flere enn i fjor - som også da var rekord.

Fungerende politimester Ellen Kathrine Hætta tror økningen delvis skyldes at politiet selv er mer aktive.

– Økningen i år skyldes i hovedsak at vi i politiet anmelder saker som folk ikke ønsker å anmelde selv. Det gjør vi fordi vi har satt fokus på vold og ønsker å gjøre noe med dette.

– Det vil nok føre til en økning i voldstallene fremover, men på sikt håper vi at vi skal klare å få dem ned, sier Hætta.

– Vil ikke ha det slik

Regjeringen har pekt ut voldssaker som satsingsområdet når det gjelder kriminalforebygging. Voldsforsker Søvde mener det er på høy tid at Finnmark tar inn over seg at de ligger på topp når det gjelder voldsbruk.

– Å bruke vold i stedet for å snakke sammen er et utrykk for prinsippet om den sterkestes rett, og det er jo ikke slik vi ønsker det i et sivilisert samfunn, sier Søvde.