Finland verdens beste land å bo i

Newsweek mener Finland er verdens beste landet å bo i. Norge havner ikke engang på pallen. – I Norge må man helst ha mye penger, mener finske Seppo Härkönen i Karasjok. Selv om han bor få kilometer fra hjemlandet, får ikke Newsweek-kåringen ham til å flytte tilbake.

Finland verdens beste land å bo i

- Norge er fortsatt veldig bra å bo i, og nordmenn har det generelt bra, mener finske Seppo Härkönen.

Foto: Stine Hansen Bakkebø

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Det anerkjente tidsskriftet Newsweek har gjennomført en egen kåring av verdens beste land.

I alt hundre land ble vurdert på bl.a. utdannelse, helse, livskvalitet, økonomisk dynamikk og politikk.

Førsteplassen går til Finland, mens Sveits endte på en andreplass. På tredjeplass er Sverige. Først på 6. plass kommer Norge.

Newsweek tar utgangspunkt i hvilket land som ga best muligheter for å gi en person som blir født i dag, et vellykket, sunt og trygt liv. Tidsskriftet baserer sine funn på internasjonal statistikk og er ifølge Newsweek utført i lag med anerkjente forskere.

Seppo: – Norge er bra, men dyrt

I Norge må man helst ha mye penger.

Seppo Härkönen, finne bosatt i Norge

Finske Seppo Härkönen bor i Karasjok kommune, 6,5 kilometer fra hjemlandet. Han synes det er deilig å være finsk i Norge.

– Mye er blitt bedre i Finland de siste årene og folk har fått mer penger, så jeg er egentlig ikke så overrasket over at Finland kommer høyt på slike kåringer. Men Norge er fortsatt veldig bra å bo i, og nordmenn har det generelt bra, slår han fast overfor NRK.no

Han viser til at Norge i likhet med hjemlandet er trygt og godt med sosiale ordninger.

– Men i Finland slipper vi å betale egenandel hver gang vi går til legen. For de som er syke, er det en fordel, understreker han.

I ni år har han pendlet over finskegrensa der han driver nærbutikk.

– Jeg har ikke tenkt å flytte tilbake til Finland med det første, men noen ganger skulle jeg ønske ting var billigere i Norge. Det er veldig dyrt å feriere i Norge sammenlignet med i Finland, foreksempel. I Norge må man helst ha mye penger, mener finnen.

Til trøst mener Newsweek at vi slår vi danskene som havnet på 10. plass i tidsskriftets kåring. Nederst på lista over 100 land ligger Burkina Faso i Vest-Afrika, med Nigeria og Kamerun foran seg.