Findus vurderer anlegg i Finnmark

Fire steder langs finnmarkskysten er aktuelle for Findus, som sier de vil bygge verdens mest moderne filetanlegg.

Mehamn

Mehamn er et av fire aktuelle steder i Finnmark Findus nå vurderer å etablere seg.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Det var avisa Kyst og fjord som først omtalte saken.

Som NRK har omtalt tidligere i desember, ser Findus på muligheten for å vende sin produksjon hjem til Norge. Selskapet er i en analysefase, og det er ikke gjort noen bestemmelser, men administrerende direktør Jørn-Gunnar Jacobsen bekrefter til NRK at dette selskapet ser på mulige plasser i Finnmark. Findus har fått konkrete henvendelser fra både Hammerfest, Båtsfjord, Vardø og Mehamn.

– Det er de vi har fått konkrete henvendelser ifra. Så kan det godt hende vi finner noe annet når vi begynner på søk, sier Jacobsen.

Tre faktorer kan være avgjørende

Ifølge Kyst og Fjord har Findus brukt Hermann Mehamn som et eksempel i de foreløpige regnestykkene for hvor det kan være mest hensiktmessig å etablere seg, men Jacobsen avviser at de har landet på Mehamn. Det er imidlertid tre faktorer som kan være avgjørende for hvilke sted langs finnmarkskysten Findus kan komme til å etablere seg.

Jørn-Gunnar Jacobsen

Administrerende direktør i Findus Norge, Jørn-Gunnar Jacobsen, bekrefter at selskapet har fått henveldelser fra både Hammerfest, Båtsfjord, Vardø og Mehamn.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

– Det anlegget vi velger å gå inn i må ha den tekniske standarden som tilfredsstiller kvalitetskravene en aktør som Findus har til produksjonsapparatet. Det andre er tilgang på arbeidskraft, både i ledelsen og på operasjonene. Det tredje og kanskje det aller viktigste er tilgang på råstoff, slik at vi er helt sikre på å få dekket behovet, sier Jacobsen.

Vil bygge verdens mest moderne filetanlegg

Det er den svake norske krona som bidrar til at Findus tenker hjemreise og at produksjonen i Kina ikke lenger er like bra butikk som det var før. Dollarkursen har steget med 35 prosent mot krona i løpet av ett år.

Selv om situasjonen på markedet skulle snu, sier Jacobsen at selskapet ikke har til hensikt å trekke seg ut av Norge igjen.

– Dette her er ganske tunge investeringer. Vi snakker om å sette opp kanskje verdens mest moderne filetanlegg, hvis vi gjør dette. Det er ikke noe vi planlegger å flytte ut, sier Jørn-Gunnar Jacobsen, administrerende direktør i Findus Norge.

Les også: