Heftig og begeistret jubileumsmarkering

De ble møtt som rockestjerner, hyllet som rockestjerner og noen vil hevde at de var rockestjerner. I år er Berlevåg Mannsangforening 100 år.

Heftig og begeistret

Det har gått 16 år siden Berlevåg Mannsangforening la ut på turné etter filmsuksessen.

Foto: Filmweb

– Jeg tror ikke alle er klar over hvor mye mannskoret har betydd for Berlevåg. Suksessen med de to filmene satte virkelig Berlevåg på kartet. Selv den dag i dag er det koret mange forbinder med Berlevåg, så vi er ikke glemt, sier formann Frank-Tore Nygård.

Koret er i gang med rigging til formiddagens folkekonsert. 100-års jubileet skal først og fremst markeres hjemme i fiskeværet.

Berlevåg Mannsangforening 2016

Einar Straumsnes i midten, har 50 års fartstid i Berlevåg Mannsangforening.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

– Vi frøys oss gjennom filminnspillingene

Etter dokumentarfilmen «Heftig og begeistret» som kom ut i 2001, ble Berlevåg Mannsangforening hyllet som rockestjerner. Bildene av mannskoret som sto ute i snøfokken på toppen av Norge, ga ikke bare to Amanda-priser, de fikk nordmenn til å løse ut over en halv million billetter på kino. Ingen norske dokumentarfilmer har den dag i dag solgt like mange.

Einar Straumsnes er en av veteranene i koret. Han har vært med i halvparten av de 100 årene koret har eksistert.

– Vi frøys oss igjennom filminnspillingene, så i starten tok vi suksessen som en fleip. Men så ble vi kjendiser, det hadde vi aldri trodd, sier Straumsnes og rister på hodet.

Kjendistilværelsen førte til mye reising, og kanskje for mye mener 50-års jubilanten.

– Det sleit ut koret, for å si det rett ut. Vi var nok for gamle for det livet. Men samtidig har vi holdt koken. Pussig nok så har vi klart det.

Det er gått 16 år siden Berlevåg Mannsangforening, en gjeng mellom 30 og 96 år, la ut på turné. I hele 2001 og deler av 2002 reiste koret rundt i Norge, Danmark, Japan og USA for å synge. Høydepunktene står i kø.

– Det er overraskelsen i Tromsø, første gang filmen ble vist, jeg husker best. Det vi ikke visste var at filmen også ble sendt på storskjerm i sentrum av byen. Da vi kom ut kom folk springende mot oss. Det var utrolig, sier Einar Straumsnes.

Ble sterkt beveget av koret

Knut Erik Jensen

Knut-Erik Jensen dekoreres med St. Olavs Orden.

Foto: NRK

Inne på Samfunnshuset begynner publikum å fylle storsalen. Blant gjestene har også filmskaperen bak «Heftig og begeistret» Knut-Erik Jensen, funnet seg en plass.

– Berlevåg er mitt andre hjem, hit kan jeg komme når som helst. Jeg kjenner folk, folk kjenner meg, sier filmskaperen over en kopp kaffe.

Suksessen koret og filmskaperen har hatt sammen har skapt sterke bånd mellom dem. Det var på scenen i her i Samfunnsalen at de møttes for første gang, forteller Jensen.

– Jeg ble sterkt beveget av sangen og de forskjellige typene i koret. Jeg måtte finne ut hva det var som berørte meg. Resultatet var at det som beveget meg, også beveget en hel nasjon.

– Vi er blitt normale igjen

Nå har livet roet seg for kormedlemmene. Siden filmen har mange av sangerne fra 2001 forlatt denne verden. Samtidig har koret klart å rekruttere nye sangere.

– Nå er det en ny generasjon i koret, og vi som er gamle. Vi er blitt normale igjen, det er godt. Men det har vært et eventyr. Det er ikke hver dag folk i Oslo tar av seg hatten og bukker, men det opplevde vi. Det er litt rart, sier Einar Straumsnes.