Filmen om Per Fugellis siste tid åpner filmfestival

– Det er noe av det fineste og mest rørende jeg har opplevd. Vi har krangla, ledd og grått, og det er som om jeg har kjent ham hele livet, sier regissør Erik Poppe om arbeidet med filmen.

Per Fugelli

Per Fugelli gikk bort i september 2017. I januar 2018 er det premiere på dokumentaren om han.

Foto: Tore Segelcke / NRK

Per Fugelli har gjennom mange år vært en tydelig stemme i norsk offentlighet, og han var en folkekjær samfunnsdebattant og professor. 13. september i år døde han av kreft, 73 år gammel. Fra han valgte å avslutte kreftbehandlingen i fjor har regissør Erik Poppe laget et portrett av Fugelli.

– Å oppleve ham fra første rad med hans stadige nye kloke påfunn og rampete fanteri, har gitt meg latterkramper den ene dagen og et dypt vemod den neste, sier Poppe.

Filmregissør Erik Poppe

Erik Poppe fulgte Per Fugelli tett før han døde. Resultatet er et portrett om Fugelli.

Følger slutten tett på

Dokumentarfilmen "Per Fugelli – Siste akt" følger Fugelli gjennom han siste halvannet år. Nå får filmen norgespremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar.

– Det kunne ikke passe bedre at første akt på TIFF 2018 blir Erik Poppes film «Per Fugelli – siste akt». Pers glimt i øyet, hans livsglede og varme, hans grunnleggende respekt for mennesker og naturen.

Det sier festivalsjef Martha Otte om premieren. Fugellis siste dager tilbrakte han på Jæren, hvor han også vokste opp, sammen med sin nærmeste familie.

Martha Otte

Festivalsjef Martha Otte er glad for å kunne sette filmen på festivalprogrammet.

Foto: Sigve Nedredal/frilanser

– Erik Poppe har fanget alt dette og gjort det til en uforglemmelig filmopplevelse sier Martha Otte. Hun beskriver filmen som et meget personlig, tankevekkende og humoristisk portrett.

Trenger en ny Fugelli

Tromsø Internasjonale Filmfestival arrangeres fra 15. til 21. januar 2018. Filmen «Per Fugelli – Siste akt» har ordinær premiere på kino 26. januar.

Regissøren beskriver Fugelli som en uredd stemme.

– Han er lett å forstå, og enda lettere å like. Han går mot røkla, provoserer og engasjerer. Han fremstiller komplekse problemstillinger på en overraskende enkel måte. En sterkere, klarere og mer uredd stemme i det offentlige ordskiftet skal vi lete lenge etter! Samtidig er det bitte lille landet vårt er sårt avhengig av en ny Per Fugelli, sier Poppe.