Film om opprørspresten premiereklar

Fredag er det premiere på filmen om opprørspresten Børre Knudsen fra Balsfjord, en av vår tids mest forhatte menn.

Børre Knudsen og Ludvig Nessa

På store deler av 80 og 90- tallet iscenesatte Børre Knutsen (t.v) protester mot abort.

Foto: Henrik Laurvik / Scanpix

Med sterke, og for noen- groteske- virkemidler kjempa Børre Knudsen mot abort på 70- 80 og 90-tallet.

Knudsen demonstrerte blant annet ved å foreta symbolske fosterbegravelser, og bruke dukker som skulle forestille foster innsmurt i ketsjup.

Nå er det laget dokumentarfilm om en av de mest markante opprørerne i vår tid, og "En prest og en plage" er premiereklar.

Ytringsfrihetens pris

Regissør Fridtjof Kjæreng sier han ville lage film om en mann som er hatet.

– Jeg tenker at inntil tragedien på Utøya, var han kanskje Norges mest forhatte mann. Når vi feirer ytringsfriheten, er vi veldig glad i alle som er enige med oss. Men hvilken pris har det for den som egentlig benytter seg av ytringsfriheta? sier regissøren.

Med voldsomme virkemidler markerte han seg som Norges fremste abortmotstander. I morgen er det premiere på filmen om opprørspresten Børre Knudsen fra Balsjord, en av vår tids mest forhatte menn.

I dag er Børre Knudsen sterkt preget av sykdommen Parkinsons. Regissør Fridtjof Kjæreng brukte lang tid på å filme til dokumentaren fordi det ble en påkjenning for Knudsen og hans familie å ha regissøren i nærheten for lenge.

Kona Ragnhild har en sentral rolle i filmen, og forteller om hvordan det har vært å stå ved Børre Knudsens side. I dag er hun hans hjelpende hånd, og de to bor fortsatt i Balsfjord.

– Han er en ydmyk mann

– Det var veldig vanskelige år. Og jeg var langt nede en periode. Fullstendig ødelagt, sier hun.

Kontrasten mellom aksjonisten og den gamle mannen er stor. Men regissøren er ikke redd for å gi et for sympatisk bilde av opprørspresten.

– Når man ser en person i det offentlige rom som gjør en demonstrasjon, så ser man bare en side av personen. Da fordømmer man ofte hele mennesket. Børre Knutsen er faktisk en ydmyk mann. Men han har en gud, som han skal tjene, sier Kjæreng.

Nyheter fra Troms og Finnmark