Havrettsdomstolen sier arrestasjonen var ulovlig

Fredag ble 13 nye greenpeaceaktivister løslatt mot kausjon i Russland. Samtidig sier havrettsdomstolen i en kjennelse at arrestasjonene i saken var ulovlig.

Greenpeace-aktivister siktet for piratvirksomhet i Russland

29 av 30 Greenpeace-aktivister som har sittet i varetekt i Russland, er nå løslatt mot kausjon.

Foto: Reuters

Den amerikanske kapteinen på Greenpeace-skuta Arctic Sunrise, veteranen Peter Willcox, var blant de 13 som ble frigitt fra et fengsel i St. Petersburg.

Totalt er nå 27 aktivister ute av fengsel i Russland, mens tre fortsatt sitter i varetekt.

– To av dem blir løslatt i løpet av fredag ettermiddag, mens den siste må det jobbes med anken for i neste uke, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NRK.

Medhold i Havrettsdomstolen

Han påpeker samtidig at den internasjonale Havrettsdomstolen ga Greenpeace medhold på alle punkter. De ber om at alle aktivister og skipet settes fri.

– De har i sin kjennelse nå sagt at arrestasjonen av både aktivister og skipet er ulovlig. Nå gjenstår det å se hva Russland vil gjøre i den saken, sier Gulowsen.

Han påpeker at Russland tidligere har uttalt at de ikke vil anerkjenne en avgjørelse i Havrettsdomstolen, og er usikker på hva som nå skjer videre i saken.

– Det har pågått to prosesser i denne saken; en i Havrettsdomstolen og en i det russiske rettssystemet, fortsetter Gulowsen.

Får ikke forlate Russland

Greenpeace har betalt en kausjon på to millioner rubel (rundt 375.000 kroner) for hver av de løslatte aktivistene i saken.

Men selv om aktivistene er ute av fengsel, får de ikke reise fra Russland.

– De må fortsatt oppholde seg i Russland inntil videre. Det er uklart hva som skjer videre der, sier Gulowsen.

– De kan ikke forlate russisk territorium før straffesakene mot dem er endelig avgjort, het det i en uttalelse fra myndighetene i St. Petersburg som ble gjengitt av nyhetsbyrået RIA Novostij.

29 av 30 aktivister løslatt

En russisk domstol avslo mandag denne uken å løslate radiomannen på Arctic Sunrise, australske Colin Russell, og forlenget varetektsfengslingen av ham fram til 24. februar. Han blir dermed sittende til dagen etter at de olympiske vinterlekene i Sotsji i Russland avsluttes.

De 29 andre aktivistene har fått løslatelse mot kausjon.

Det var etter at aktivister fra Arctic Sunrise i september tok seg ombord i den russiske riggen Prirazlomnaja i Barentshavet, de ble arrestert og båten ble tauet inn til arrest i Murmanskbukta.

Aksjonen var et ledd i en protest mot det Greenpeace mener er miljøskadelig virksomhet. Aksjonistene ble stanset av væpnede folk fra den russiske kystvakten.

Nyheter fra Troms og Finnmark

Sveinung Åsali Nordnytt

Se kveldens Nordnytt med Sveinung Åsali