Havrettsdomstolen sier arrestasjonen var ulovlig

Fredag ble 13 nye greenpeaceaktivister løslatt mot kausjon i Russland. Samtidig sier havrettsdomstolen i en kjennelse at arrestasjonene i saken var ulovlig.

Greenpeace-aktivister siktet for piratvirksomhet i Russland

29 av 30 Greenpeace-aktivister som har sittet i varetekt i Russland, er nå løslatt mot kausjon.

Foto: Reuters

Den amerikanske kapteinen på Greenpeace-skuta Arctic Sunrise, veteranen Peter Willcox, var blant de 13 som ble frigitt fra et fengsel i St. Petersburg.

Totalt er nå 27 aktivister ute av fengsel i Russland, mens tre fortsatt sitter i varetekt.

– To av dem blir løslatt i løpet av fredag ettermiddag, mens den siste må det jobbes med anken for i neste uke, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge til NRK.

Medhold i Havrettsdomstolen

Han påpeker samtidig at den internasjonale Havrettsdomstolen ga Greenpeace medhold på alle punkter. De ber om at alle aktivister og skipet settes fri.

– De har i sin kjennelse nå sagt at arrestasjonen av både aktivister og skipet er ulovlig. Nå gjenstår det å se hva Russland vil gjøre i den saken, sier Gulowsen.

Han påpeker at Russland tidligere har uttalt at de ikke vil anerkjenne en avgjørelse i Havrettsdomstolen, og er usikker på hva som nå skjer videre i saken.

– Det har pågått to prosesser i denne saken; en i Havrettsdomstolen og en i det russiske rettssystemet, fortsetter Gulowsen.

Får ikke forlate Russland

Greenpeace har betalt en kausjon på to millioner rubel (rundt 375.000 kroner) for hver av de løslatte aktivistene i saken.

Men selv om aktivistene er ute av fengsel, får de ikke reise fra Russland.

– De må fortsatt oppholde seg i Russland inntil videre. Det er uklart hva som skjer videre der, sier Gulowsen.

– De kan ikke forlate russisk territorium før straffesakene mot dem er endelig avgjort, het det i en uttalelse fra myndighetene i St. Petersburg som ble gjengitt av nyhetsbyrået RIA Novostij.

29 av 30 aktivister løslatt

En russisk domstol avslo mandag denne uken å løslate radiomannen på Arctic Sunrise, australske Colin Russell, og forlenget varetektsfengslingen av ham fram til 24. februar. Han blir dermed sittende til dagen etter at de olympiske vinterlekene i Sotsji i Russland avsluttes.

De 29 andre aktivistene har fått løslatelse mot kausjon.

Det var etter at aktivister fra Arctic Sunrise i september tok seg ombord i den russiske riggen Prirazlomnaja i Barentshavet, de ble arrestert og båten ble tauet inn til arrest i Murmanskbukta.

Aksjonen var et ledd i en protest mot det Greenpeace mener er miljøskadelig virksomhet. Aksjonistene ble stanset av væpnede folk fra den russiske kystvakten.