Heftig «blind date» på jobb: Stirret plutselig Hvaldimir inn i øyet!

Dykker Nils-Roar Selnes var i gang med å sjekke ei ledning på 20 meters dyp utafor Tromsø, da han i sidesynet la merke til noe stort og hvitt som kom glidende.

Hvaldimir overrasket dykkeren som holdt på å undersøke en ledning på havbunnen.

Hvaldimir overrasket dykkeren som holdt på å undersøke en ledning på havbunnen.

– Jeg skvatt litt først, men så skjønte jeg hvem det var jeg hadde med å gjøre, forteller yrkesdykkeren fra Tromsø.

Han var på et helt ordinært dykkeroppdrag for Undervannsservice AS, og skulle sjekke inntaksledninga til varmepumpene på rådhuset i Tromsø.

Men den helt vanlige dagen på jobben ble plutselig til en stor naturopplevelse.

Nysgjerrig

Hvaldimir var nysgjerrig på hva dykker Nils-Roar Selnes holdt på med på tjue meters dyp.

På en skjerm oppe i båten fulgte sjefen sjøl og to kolleger med på det spesielle treffet nede i dypet. Hvaldimir kom helt inntil dykkeren, og hadde ikke noe imot å bli strøket på.

– Vanligvis når vi begynner å puste under vann, blir det så mye støy at alt av fisk og dyr stikker av. Men det er tydelig at denne karen er vant til folk. Jeg hadde ikke vært mer enn ti minutter under vann så var han der, forteller Selnes.

Uventa i Tromsø

Den 600 kilo tunge hvithvalen fikk navnet sitt fordi det spekuleres i at den har rømt fra den russiske marinen. Da den ble oppdaga utenfor Finnmark i april 2019, hadde den seletøy med festepunkt for kamera på seg, og på dem sto det «St. Petersburg».

Ingen har vedkjent seg noe eierskap eller ansvar for hvithvalen, og i snart ett år har den valfartet kysten i nord, og blitt en severdighet der den har dukka opp.

At den plutselig skulle befinne seg i havnebassenget i Tromsø, kom likevel som en stor overraskelse. For noen dager siden skal den ha blitt observert i Harstad-området, mye lenger sør.

Besøk under vann.

Nils-Roar Selnes fikk litt av en naturopplevelse da han var på oppdrag i havnebassenget i Tromsø nylig.

Foto: Privat

– Dette var et sjokk av en «blind date». Jeg hadde mest lyst til å bli værende der og leke med Hvaldimir. Han var så myk i skinnet, mye mykere enn jeg hadde forestilt meg. Men jeg måtte bare jobbe meg videre mot det ytterste punktet på ledninga. Hele tiden kjente jeg at Hvaldimir dultet borti meg, forteller Selnes.

– Håper han drar fra byen

Eve Jourdain er marinbiolog på Andenes i Nordland. Hun har fulgt Hvaldimir tett. I Hammerfest oppholdt han seg fra mai til juli i fjor, og der ble han matet med sild. Men så la han ut på vandring. Senere har han dukket opp både på Skjervøy, i Alta og i Sørkjosen.

Marinbiolog Eve Jourdain

Marinbiolog Eve Jourdain er glad for å høre nytt om Hvaldimir, men håper samtidig at han forlater folkerike Tromsø snart.

Foto: Norwegian Orca Survey

Etter jul har det vært lite nytt om hvithvalen, som er anslått å være mellom åtte og ti år gammel.

– På én måte er det godt å høre at Hvaldimir er observert igjen, og at han virker å være i god form. Men overalt hvor han dukker opp, blir han jo en attraksjon. Det kan føre ham opp i farlige situasjoner. Tromsø er den største byen han har vært i, og jeg håper på en måte at han drar videre. Folk må huske at dette er et sårbart individ og ikke komme for nært innpå, sier hun.

Kan bli farlig

Hvaløyet

Plutselig stirret Nils-Roar Selnes inn i dette øyet.

Foto: Undervannsservice AS

Jourdain har fulgt Hvaldimir over lang tid. Hun har strøket ham ofte, men aldri vært i vannet i lag med han. Det fraråder hun også andre å prøve på.

– Hvaldimir er sosialt frustrert. Han er på desperat leting etter flokken sin. Det er antakelig derfor han forflytter seg så mye. Du vet aldri hva som kan skje om du kommer for nært. Kanskje vil han bare leke hardt, og så blir det farlig, sier hun.

Hvithvalen har også opptrådt aggressivt i enkelte sammenhenger, men Nils-Roar Selnes sier han ikke var redd av nærkontakten han fikk med Hvaldimir. Han passet på å gjøre rolige bevegelser.

Hvaldimir

Hvaldimir holdt seg i nærheten av ledningen og dykkeren hele tida.

Foto: Undervannsservice AS

– Jeg hadde vært mye mer skeptisk om det var noe svart og hvitt som kom mot meg, sier dykkeren og viser til alle spekkhoggerne som har vært på sildejakt lenger nord i vinter.

Siden han traff hvithvalen før helga, har han snakket med flere andre dykkere. Ingen andre har sett noe til Hvaldimir.

– Så nå er det mange som er sjalu, smiler Selnes.

Nyheter fra Troms og Finnmark