Hopp til innhold

Fikk drapstrusler etter Egner-nekt

Teatersjef Nina Wester har mottatt grove trusler etter at hun sa hun ikke vil prioritere å sette opp Thorbjørn Egner-stykker ved Hålogaland Teater.

Nina Wester

Teatersjef Nina Wester fikk beskjed om å finne seg ny jobb og at hun ikke burde leve.

Foto: Kristin Aafløy Opdan

Truslene kom etter at Wester støttet en svensk regissøren som mente Folk og Røvere i Kardemomme by hindret likestilling.

Wester mente da at barn ikke ville ta skade av å se for eksempel Kardemomme by, men at teateret burde ta ansvar for å formidle et mer moderne syn.

Hun var kritisk til kvinnesynet som formidles i Folk og Røvere i kardemomme by, hvor røverne røver en snorkende tante Sofie for å rydde og vaske hjemme hos dem.

– Jeg er ikke så begeistret for et slikt kvinnesyn at det er kvinner som må ordne opp og menn sitter med beina på bordet. De føles veldig utdatert. Kunstens oppgave er også å synliggjøre hvilke strukturer som er gjeldende i et samfunn og å være kritisk til dem, sa Wester i starten av januar til NRK.

Har ikke gått til politiet

Folk og røvere i Kardemomme by

Den svenske regissøren Sofia Jupither mener at de mannssjåvinistiske røverne i Kardemomme by har skadelig påvirkning på barn.

Teatersjefen sier nå at hun er skremt over truslene som kom i etterkant av utspillet.

– Det var trusler om at jeg burde finne en annen jobb og at jeg ikke burde leve når jeg hadde slike tanker. Men også reaksjon på at jeg var feminist, sier hun.

– Har du gått til politiet med dette?

– Nei, det har jeg ikke, men det burde jeg kanskje ha gjort. Jeg valgte å ikke gjøre det, fordi truslene kom på e-post fra en anonym person, sier hun.

Ble overrasket

Den svenske regissøren Sofia Jupither mente Thorbjørn Egners kardemommelov hindrer likestilling og mangfold. Det var dette Wester uttalte sine reaksjoner på til NRK.

– Jeg skjønte at det ble kontroversielt. Men at et skulle vekke slik harme, ble jeg overrasket over, sier Wester.

Teatersjefen sier at på en dag som 8. mars er dette interessant.

– Jeg synes det er interessant at kvinner i Norge ikke får ytre seg, og at man finner det provoserende at vi ytrer oss i en offentlig debatt. Det mener jeg er ekstremt problematisk, sier hun.