Hopp til innhold

Ane ba om hjelp – fikk «fosterhjem» til 50 løpeavhengige hunder på en uke

Da det ble full stopp i vinterturismen sto Ane og Jan med 84 topptrente hunder, men ingen gjester som kunne ta alaskahuskyene med på langtur. De skjønte fort at de trengte hjelp.

Ane og Jan Klausiussen måtte låne vekk 50 Alaska Huskyer på grunn av koronautbruddet. Her er noen av de som er lånt ut på tur med de nye "eierne".

50 HUSKYER TIL LÅNS: Da Ane og Jan skjønte at det ikke ville komme flere turister, ba de om hjelp. En hel kennel hadde fortsatt behov for like mye trening, men nå uten gjester. Så meldte bygdefolket seg.

Foto: Privat

– Det ble jo bråstopp her, som alle andre plasser. Men vi som jobber med dyr har jo fortsatt en jobb å gjøre. Hundene skal fortsatt ha like mye aktivitet og mat, selv om ingen turister kommer.

Ane og Jan Klaudiussen, Bardu Huskylodge ved Setermoen.

Ane og Jan Klaudiussen har drevet opplevelsesbedriften i indre Troms i til sammen 12 år.

Foto: Privat

Uten gjester tydet alt på at det kom til å bli en tøff jobb. Nå står innehaveren av Bardu Huskylodge, Ane Klaudiussen, riktig nok med snø til knærne. Men istedenfor å måke frem 84 hundehus, slik hun vanligvis gjør på denne tiden, trenger hun nå «kun» å måke frem 34.

For i løpet av den siste uka har folk i bygda hentet 50 av huskyene for å ha dem i «fosterhjem».

– Folk har sagt at de har sett at vi trenger hjelp, og at de vil stille opp. Det har vært så mange telefoner at vi nå har måttet si at vi ikke trenger mer hjelp. Det er helt fantastisk, sier Ane.

Langtur med hundespann ved Bardu Huskylodge

Gjennom åtte år har paret tatt turister med ut på lange turer, gjerne i flere uker med hundespann, fra stedet deres på Bones ved Setermoen i indre Troms.

Foto: Jan Klaudiussen

La ut en Facebook-post

Ane og Jan Klaudiussen hadde nettopp lagt ut på en 13-dagers tur med turister da de undervegs skjønte at det ville bli en stund til neste gang.

Bråstopp i turiststrømmen på grunn av koronautbruddet betyr for parets del betyr det at de mister seks uker av sesongen. Seks uker er 30 prosent av inntektene for en bedrift som har cirka 100 gjester på langtur i året, sier Ane.

– Vi har noen lojale kunder og derfor vet vi allerede at gjestene ikke nødvendigvis er tapt, men at de ønsker å komme hit senere. Det er andre i bransjen som har det langt verre.

De 84 hundene er normalt på denne tiden inne i høysesongen. Litt som en gjeng profesjonelle langrennsløpere har de nå toppet formen, men er uten en jobb å gå til.

– Vi tenkte at det blir veldig trasig for hundene. De er sosiale og sammen med folk hele vinteren. De er topptrente hunder som er vant til å være på langtur og trekke hver dag.

Uten gjester ville det være vanskelig å gi dem turene de trenger. Derfor la Ane ut en post på Facebook:

«Vil du låne en godt trent og entusiastisk husky i en periode?»

Det tok ikke lang tid før telefonen begynte å ringe.

Ane Klaudiussen søkte etter fosterhjem for 50 alaska huskyer.

Ane la ut en post på Facebook i håp om at noen kunne hjelpe dem med hundene.

Foto: skjermdump

Hentet hjem to hunder

Jan-Frode Josefsen fra Setermoen hentet hjem to hunder, til familien store glede. De har lenge tenkt på om de skulle skaffe seg hund. Nå kunne de slå to fluer i en smekk.

– Vi kunne både hjelpe Ane og Jan i en krevende situasjon, samt teste ut hundelivet hjemme. Så har vi vurdert denne rasen og nå får vi testa ut det også, sier Josefsen.

Josefsen kjenner ikke til Klaudiussen fra før, men syns det var et modig tiltak gjort av paret. Han hentet hundene sist lørdag.

Fosterfamilien med hunden på skittur

Jan-Frode Josefsen er veldig glad for at de har tatt til seg to hunder. De er ofte på skiturer med hundene.

Foto: Privat

– De har blitt mer husvarme og vi er ikke lenger fremmede for dem. Personligheten deres kommer også tydelig fram. Tispa er mer utforskende og lekende, mens han andre er rolig som dagen er lang. De har mye selskap i hverandre.

Alle fosterforeldrene har også fått med seg seletøy, fôrskål og mat til sine midlertidige familiemedlemmer.

Dere gikk fra å vurdere hund til å skaffe dere to stykker?

– Ja, vi har tenkt om vi skal ha denne rasen så må vi ha to av dem. De har jo mye selskap i hverandre slik at de kan være alene på dagtid og så har vi hver vår hund når vi skal på tur, sier Josefsen.