Satser på aktuell ung kunst

Ung kunst om fraflytting, olje-, gass- og mineralutvinning.

Bente Wetgård og Iselin Borgan

Bente Westgård og Iselin Borgan fra Nordland får 140.000 kroner til sitt danse- og musikkprosjekt «Drivhuseffekten».

Foto: Martin Mortensen

Det er stikkordene for neste års ungkunst prosjekter til Festspillene i Nord- Norge.

I dag ble det kjent at Bente Westgård og Iselin Borgan fra Nordland får 140.000 kroner til sitt danse- og musikkprosjekt «Drivhuseffekten».

– Alt skal utvikles i Harstad i samarbeid med unge dansere og musikere. Drivhuseffekten, er ikke et tilfeldig navn på prosjektet, sier Iselin Borgan,

Samme pengesum får Emilija Skarnulyt og Tanya Busse til sitt visuelle prosjekt om hva mineralutvinning og oljevirksomhet gjør med landskapet.

Næringsutviklingens spor

Emiliija Skarnulyte fra Litauen og Tanya Busse fra Canada studerer begge ved kunstakademiet i Tromsø.

Med sitt prosjekt ønsker de å visualisere hvordan mineralutvinning og oljeboring virker inn på landskapet, forteller Tanya Busse.

– Vi har allerede gjort mange undersøkelser, som vi blant annet skal lage en skulptur, som forhåpentligvis vil illustrere dimensjonene i inngrepene.

Drivhus for kunst

– Vi ønsker å skape et drivhus, rett og slett. For å få de unge spirene til å utvikle seg og vokse opp som skapende kunstnere. Samtidig er det et drivhus for oss selv, der vi prøver å etablere oss som kunstnere i nord, forteller de to danserne Bente Westgård (29) fra Sørfold og Iselin Borgan (27).

Begge er fra Bodø, men er bosatt i Oslo.

Med sitt prosjekt «Drivhuset» satser de på en dansekunstforestilling – der både utvikling av dans og musikk i fellesskap er viktig.

– Det vil si at vi vil likestiller dans og musikk og i tillegg legger vi vekt på samarbeidet mellom dans og musikk, forklarer de to danserne.