Festivalmote i Finnmark? Ull og mer ull

Festivaldeltagere på festival i Finnmark sverger til ull: – Vi prøver jo å finne en kombinasjon så man ikke fryser ihjel og likevel ser litt ok ut.

Stian Larsen Anne Kristine Kristiansen

– Hadde Øyafestivalen, Valle Hovin, eller Slottsfjell vært oppe i Finnmark hadde det nok vært flere ullgensere, sier Stian Larsen, her sammen med Anne Kristine Kristiansen.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Festivaler er et fenomen som hører sommeren til, og i media finner man til stadighet artikler som forteller oss hva årets festivaltrend innenfor moteverden er. Ta Slottsfjellfestivalen for eksempel.

Mailin Ellingsen

Mailin Ellingsen er ikke i tvil, det er ullklær som er tingen. Hun kjører ull inners, og en litt mer sommerlig dongeri utenpå.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Men hvordan fungerer dette når man skal på festival i Finnmark, og gradestokken, om man er heldig, kanskje klatrer opp til 12 grader? På Sørøyrocken var det stor enighet om hva som er det viktigste når man skal på festival i Norges nordligste fylke.

– Ullklær og ullklær og ullklær, sier Mailin Ellingsen.

– Du har ikke så mye ull på?

– Det er mye ull under denne dongerijakka her, det skal du bare vite. Noen kler seg jo litt lettere, det vil alltid finnes noen utbrytere, men ull er regelen, sier hun.

Varmt inne, kaldt ute.

Inne på tørrfiskloftet blir det derimot fort varmt når 600 mennesker pakkes sammen foran en scene.

– Man må ta på seg det som er komfortabelt, man må tenke på kulde, varme, og ikke minst variasjoner i kulde og varme, sier Anne Kristine Kristiansen.

Hun og Stian Larsen sier at fokuset på mote ikke er noe som savnes på den lille festivalen i Finnmark. Likevel ser folk fortsatt ganske flotte ut, ull eller ikke.

– Jo, vi prøver jo å finne en kombinasjon så man ikke fryser i hjel og likevel ser litt ok ut, sier Larsen.

Pål Grøtte

Pål Grøtte bekrefter at mote ikke vies mye oppmerksomhet. Lua er likevel godt plantet på hodet også inne.

Foto: Sunniva Sollied Møller

– Endres etter været

På campen har folk søkt inn i telt og campingvogner, og selv om vognen har god temperatur, beholder Pål Grøtte en noe funky ull lue på.

– Jeg har på meg en nordavind skippslue, men jeg tenker ikke så mye på hva jeg har på meg. Festivalmoten opprettholdes, og den vil endres i løpet av helga takket være været, sier han.

Bjørnå

Sofie Bjørnå sammen med to andre festivaldeltagere. Hun anbefaler folk å legge stiletthælene igjen hjemme.

Foto: Sunniva Sollied Møller

Inne i en lavvo varmes det opp med noen rolige pils. Ingen pumps eller Louis Vuittonvesker i sikte.

– Praktisk er veien å gå. Det er veldig uheldig å gå med stiletthæler på Tørrfiskloftet mellom plankene, da setter du deg fast og går på trynet. Joggesko er tingen. Folk er jo forskjellig, så man må gjøre det man vil, men jeg hater å fryse, så for min del kler jeg meg etter været, sier Sofie Bjørnå.