Festivalsommeren er i gang i Finnmark

Festivalsesongen i Finnmark fikk en glimrende start med Alta soul- og bluesfestival i strålende solskinn.

Vi spør publikum på Alta soul- og bluesfestival om hva blues egentlig er.

Festivalsommeren har startet i Finnmark. Vi benyttet anledningen til å finne ut hva blues er. FOTO: KSENIA NOVIKOVA/NRK

Uansett om du foretrekker pop, rock eller blues, fisking, marsjer, leirdueskyting eller kuskitbingo – festivalfylket Finnmark har noe for enhver smak.

Først ut på festivalprogrammet var Alta soul- og bluesfestival som begynte på torsdag. Dette er fjortende år på rad festivalen går av stabelen.

– I år har vi vært eksepsjonelt heldig med været, smiler festivalsjefen Stig Anton Eliassen.

I likhet med de fleste man ser, har festivalsjefen solbriller på og er storfornøyd med festivalopplevelsen. Festivalen har en blues-profil, samtidig som den forsøker å tilby noe for enhver smak. Omtrent hver tredje artist skal spille blues.

– Jeg vet for å være ærlig ikke helt hva slags musikksjanger blues er, men det er fantastisk å kunne sitte her i sola og høre på bra musikk med folk man kjenner, forteller en festivalgåer.

Krissy Matthews på bluesfestivalen i Alta

Krissy Matthews spilte på bluesfestivalen i Alta.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Lurer du på hvilke andre festivaler i Finnmark du kan få med deg i sommer? Følgende oversikt bør være til hjelp. Vi samler alle festivaler som skjer i fylket.

Juni

Nordkappfestivalen finner sted 10.–18. juni. Nordkappmarsjen blir arrangert lørdag 10. juni.

23. og 24. juni arrangeres Sun Station Vadsø 2017. På programmet står The Dream Syndicate, Filthy Friends, The Minus 5, og det skal være få billetter igjen.

28. juni–2. juli er det duket for Chrisfestivalen i Kjøllefjord. Det skal spilles musikk på rådhuset, kirka og Foldalbruket.

Sørøyrocken

Du finner mer info om festivalene i Finnmark ved å klikke deg inn på arrangørenes hjemmesider.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Juli

1. juli kan man få med seg Beskán Luossa Rock i Karasjok. Festivalen er oppkalt etter mannen som sloss med det samiske Stállu (Trollet) og drepte det.

Midnattsrocken arrangeres tradisjonen tro i Lakselv 6.–9. juli. Festivalsjefen forteller at det kan bli opp mot 150 artister i år.

Kipparifestivalen 2017 arrangeres 14.–16. juli. Arrangørene oppfordrer publikum til å lære litt kvensk for å praktisere på festivalen i Børselv.

Programmet til Hammerfestdagan 15.–22. juli legges ut fortløpende. Også i 2017 blir det både musikk og standup i «Teltet».

SiB, eller Sommer i Berlevåg, er en årlig happening som i år gjennomføres 19.–23. juli.

Publikum oppførte seg eksemplarisk under Midnattsrocken i Lakselv.

Publikum på Midnattsrocken i Lakselv. Denne festivalen arrangeres 6.–9. juli i år.

Foto: Mathis Eira / NRK

Den siste helga i juli er det i alle fall nok å velge i:

Båtsfjord i Fest arrangeres 26.–29. juli. Under Båtsfjordfesten kan du blant annet oppleve figurteater, Plumbo og Ketil Stokkan Hyller Unit Five.

Nordkynfestivalen i Mehamn kan du besøke 26.–29. juli. I år markerer festivalen to lokale kunstnere; musikeren Pelle Tande og maleren Edvin Bredal.

Årets Pomorfestival finner sted i Vardø 26.–30. juli. Festival er nummer 28 i rekken og tilbyr konserter, utstillinger og arrangementer for både barn, ungdom og voksne. Programmet slippes mot slutten av mai.

Barents musikk- og kulturforum inviterer til Kunesdagan 27.–30. juli. Det skal konkurreres i kongekrabbefiske og fotball på dagen, mens på kvelden blir det konserter og musikk.

Sørøyrocken arrangeres for 7. år på rad 27.–30. juli i Sørvær i Hasvik kommune. Festivalen satser på nordnorske artister. Kråkesølv, Slincraze og Dagny står på plakaten.

Bugøynesfestivalen byr på standupkomikere, flere band og artister fra 28. til 30. juli. Stage Dolls og Rune Rudberg Band topper plakaten. Lørdag er det fiskekonkurranse, med klasser for båt- og svabergfiskere.

Publikum

Det ble bra stemning på tørrfiskloftet på Sørøya under Sørøyrocken i fjor.

Foto: Ksenia Novikova

August

Oggasjakka kan du få med deg i Honningsvåg 2.–5. august. Her opptrer blant andre Hanne Mjøen og Inge Bremnes.

Kirkenesdagene holdes i år 3.–5. august. I tillegg til å delta på en rekke aktiviteter for små og store, kan du høre Jørn Hoel og Unni Wilhelmsen.

Scandinavian Halibut Festival skjer 4.–5. august. Her finner du programmet for den store fiskekonkurransen og konsertene som hører med i Havøysund.

Prosjekt Z i Alta er en festival som kombinerer fotball på dagtid med konserter og annet sprell på nattetid 4.–6. august.

Varangerfestivalen, også kjent som Vadsø Internasjonale Jazz Festival, opplever du i Vadsø 9 –12. august. Nord-Norges største jazzfestival har også joik, visepop, rap og funk på programmet. Den er en av Norges eldste festivaler med sine 35 år.

Kulturfestivalen Sommerfeber som lages av og for ungdom, finner sted i Hammerfest 14.–18. august. Programmet finner du etter hvert her.

Aronnesrocken er gratis i år også og finner sted i Alta 17.–19. august.

Det blir gode muligheter for å drikke øl når Jernteppet ølfestival arrangeres for tredje gang 18.–19. august i Hammerfest.

Moltafestivalen arrangeres for første gang på Rolvsøy 24–27. august. Stikkord for festivalen er: Smaksopplevelser, inspirasjon, turer i vill natur, lokal historie og musikk.

Støvler

Været trenger ikke å være til hindring for festivaldeltagere.

Foto: Thomassen, Christian / SCANPIX

September

1.–2. september kan du få med deg Grenseløsfestivalen i Barentshallen i Kirkenes. Her kan du oppleve artister som Kari Bremnes, Ørjan Nilsen og Vazelina Bilopphøggers.

Tips oss om flere festivaler

Det virker som om hele fylket våkner til liv under midnattssola. Oversikten over festivaler i Finnmark er ufullstendig. Send journalisten en mail om hvilke andre festivaler hun bør få med på lista, eller send tips til 03030@nrk.no.

Festivaler som har vært:

Programmet til Alta Soul & Bluesfestival, 8.–10. juni, fristet med artister som Cazadores, Ida Maria og Kurt Nilsen. Mer info finner du på arrangørens hjemmeside.