Hopp til innhold

Fersk meningsmåling: Deres tid i byrådet er over

Høyre går kraftig tilbake på oppslutningen blant velgerne i Tromsø, mens Ap, Rødt og MDG går fram, viser en fersk meningsmåling utført av Norfakta for NRK og iTromsø.

Byrådet

Jonas Stein (til venstre), byråd for næring, kultur og idrett, Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning, Kristoffer Kanestrøm, byråd for helse og omsorg, Britt Hege Alvarstein, byråd for byutvikling og byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Ifølge en ny meningsmåling har de miste overtaket i Tromsø-politikken.

Foto: Tromsø kommune

Undersøkelsen er gjennomført i perioden 26. til 28. mai, og viser store endringer i det politiske bildet i Troms, sammenlignet med valget for fire år siden.

Grafikk meningsmåling Tromsø

Norfakta har utført meningsmåling for NRK og iTromsø.

Foto: NRK

Høyre kraftig tilbake

Målingen viser en kraftig tilbakegang for Høyre, sammenlignet med forrige valg. Partiet fikk en oppslutning på 36 prosent ved kommunevalget i 2011, mens dagens måling viser en oppslutning på 20,8 prosent. Dette er en tilbakegang på 15,2 prosentpoeng.

– Dette er i grunnen et helt ok resultat. Tallene tar vi med oss inn i valgkampen, der vi skal kjempe for langt høyere oppslutning enn dette, sier Høyres ordførerkandidat, Kristian Støback Wilhelmsen.

– Så må vi huske på at for fire år siden opplevde vi et brakvalg, som ingen hadde drømt om. At vi går noe tilbake er ventet.

Støback Wilhelmsen ble ordførerkandidat for Høyre etter at dagens populære ordfører, Jens Johan Hjort, på dramatisk vis, sa fra seg plassen.

Du har tydeligvis ikke klart å bli en fullgod erstatter for dagens ordfører?

– Det gjenstår å se når vi kommer fram til valget.

Se TV-sak om den ferske meningsmålingen:

Høyre går kraftig tilbake på en ny meningsmåling som Norfakta har utført for iTromsø og NRK.

Også koalisjonspartner Frp mister oppslutning, men ikke tilnærmelsesvis så mye som Høyre. Fremskrittspartiet går fra 13 prosent ved kommunevalget til 11,8 prosent i dagens måling.

Venstre, som er det tredje byrådspartiet, står så godt som på stedet hvil. Partiet går fra 3,8 til 4 prosents oppslutning.

Arbeiderpartiet går fram

Arbeiderpartiet opplevde et skuffende valg i 2011, med en oppslutning på 26,4 prosent. Meningsmålingen fra mai viser at partiet øker sin oppslutning med 9,1 prosentpoeng, og får støtte fra 35,5 prosent av velgerne i Tromsø.

– Dette viser at tromsøfolk vil ha et skifte, sier byrådslederkandidaten for Ap, Kristin Røymo.

– Velgerne går for fellesskap og ikke privatisering.

Velgerne støtter Rødt og Grønt

Både partiet Rødt og Miljøpartiet De Grønne gjør kraftige byks på målingen. Rødt har nå en oppslutning på 10,6 prosent, en framgang på 3,4 prosentpoeng siden valget. For første gang bryter partiet ti-prosentsgrensen i en måling, og Rødt kniver nå med Frp om å være kommunens tredje største parti.

Jens Ingvald Olsen

Ordførerkandidat for Rødt, Jens Ingvald Olsen, er glad for at folk i Tromsø har fått øynene opp for hans parti.

Foto: Arild Moe

– Jeg er stolt over at Tromsø by har så fornuftige velgere, sier partiets ordførerkandidat, Jens Ingvald Olsen, med et smil.

– Dette er en foreløpig topp på en langvarig trend, der vi har fått økt oppslutning, sakte, men sikkert. Årsaken er at folk har merket seg at vi har jobbet godt, med viktige saker for byen, over mange år.

Også Miljøpartiet De Grønne opplever en sterkt økende popularitet i byen. Partiets oppslutning er mer en fordoblet siden siste valg. Fra 1,8 prosent for fire år siden, er det nå 4,9 prosent av velgerne i Tromsø som vil gå for det grønne alternativet.

Mister flertallet

De tre partiene som utgjør byrådet i Tromsø, fikk ved valget 24 av de 43 plassene i kommunestyret, altså rent flertall. På denne målingen går Høyre fra 16 til 9 mandater, Frp går fra 6 til 5, mens Venstre beholder sine to plasser i kommunestyresalen. Dette betyr at koalisjonen bare får 16 representanter i kommunestyret fra høsten.

På den andre siden får Arbeiderpartiet økt sin representasjon fra 11 til 15 mandater, SV får et nytt mandat, og går fra 2 til 3 representanter.

Rødt viser en markant framgang, og går fra 3 kommunestyrerepresentanter i dag, til 5, dersom denne målingen gjenspeiler valgresultatet til høsten.

Miljøpartiet De Grønne, som i dag har ett medlem av Tromsø kommunestyre, kommer tilbake med 2 representanter.

En ny parlamentarisk situasjon

Den siste valgperioden har Tromsø vært styrt etter en parlamentarisk modell. Det vil si at vi har hatt et byråd, en byregjering, som har det daglige politiske ansvaret. Dette er en ordning som også Arbeiderpartiet vil ha, men som de andre opposisjonspartiene ikke ønsker. De vil tilbake til det gamle systemet med formannskap og politiske komiteer.

Kristin Røymo

Kristin Røymo, byrådslederkandidat for Ap, mener det må jobbes godt i valgkampen dersom valgresultatet skal bli i nærheten av denne meningsmålingen.

Foto: Kari Stokke Nilsen

Dette betyr at verken SV, Rødt eller MDG vil gå sammen med Ap i et byråd. Dersom denne målingen blir valgresultatet, går det derfor trolig mot et mindretallsbyråd med Arbeiderpartiet, med de mindre partiene som støtteparti.

En slik løsning forutsetter at Ap må inngå politiske avtaler med flere partier, for å være sikre på støtte fra sak til sak.

– Jeg tror at en slik løsning vil være bra for byen. Dette vil føre til at kommunestyret må spille en større politisk rolle enn det har gjort i denne perioden, der sakene har vært avgjort før de kom til kommunestyret, sier Kristin Røymo i Ap.

– Men selv om dette er en god måling for oss, så tar vi ingen ting for gitt. Valgkampen er ennå ikke kommet i gang, så vi, og de andre opposisjonspartiene må jobbe knallhardt for å få til en endring, sier Røymo.