Ferge krasjet i kaia - passasjerer strandet

Mens mannskapet spiser saltkjøtt og hviler i den havarerte ferga, har passasjerene ventet i timevis uten vått eller tørt.

Strandet på fergekai

Her ligger ferga «Dyrøy» til kai etter krasjet lørdag formiddag. Driftsledelsen i Torghatten beklager at passasjerene har savnet informasjon etter timesvis med venting.

Foto: Mette Myre

Det var i 11- tida lørdag at ferga mellom Sandsøy og Grytøy smalt inn i kaia under ankomst på Sandsøy. Deler av kaia ble ødelagt i sammenstøtet.

Det er plass til omkring 15 biler på ferga, og 10–20 personer var om bord da uhellet inntraff.

Passasjerer fast på kaia

Det viste seg at ferga etter krasjet ikke var i stand til å forlate Sandsøy. I påvente av slepebåt og ny transport, er passasjene som skulle videre til Grytøy, fast på fergekaia.

Og de har ikke blitt godt ivaretatt av fergeoperatøren Torghatten, sier passasjer Mette Myre når NRK snakker med henne i 16 – tida.

Fem timer etter at uhellet inntraff, sitter hun og 10–12 andre passasjerer fortsatt rådløse på kaia på den smått bebodde øya - uten fasiliteter av noe slag.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Fergepassasjerer kaifaste

Noen av passasjerene, som ikke har mye å ta seg til mens de venter i den lille havna på Sandsøy.

Foto: Mette Myre

– Ventet ørten timer uten info

– Her har jeg og 10–12 andre personer sittet i ørten timer nå. Vi er en åtte- ni biler med folk, barn, hunder, og en isbil, som sitter her på en gudsforlatt plass uten noen fasiliteter, sier en provosert Myre.

– Fergemannskapet kunne i det minste samla oss sammen da dette skjedde, og gitt oss informasjon. Dette er veldig dårlig behandling av betalende kunder, legger Myre til.

– Mannskapet spiser saltkjøtt om bord

Tidligere i dag kom skipperen ned på brua og fortalte at erstatningsferga «Karlsøy» tidligst kan være på plass klokka fem.

– Utover det er det eneste fergemannskapet har fortalt er at de skal spise saltkjøtt og sove middagshvil om bord – og her sitter vi på kaia, sier Myre.

Hadde tilbud om bevertning- fikk ikke beskjed

Ifølge Myre hadde sanitetsforeninga på Sandsøy kafè på ungdomshuset tidligere i dag. Foreninga meldte fra til ferga om at passasjerene kunne komme dit og kjøpe vafler og kaffe – men mannskapet ga ikke beskjed om dette til passasjerene.

Driftsleder i Torghatten Emil Berg, sier til NRK at han beklager passasjerenes opplevelse av lite informasjon.

– Torghatten beklager

– Som jeg har forstått det har besetningen snakket med passasjerene. Så har vi jobbet med en løsning for å få erstatningsfartøyet som vi har i beredskap, inn i rute for å erstatte den skadde ferga.

– Vi beklager dersom passasjerene har fått for lite informasjon, sier Berg.

– Forstår at de blir provosert

Når NRK forteller at passasjerene fikk høre at mannskapet spiser middag og slapper av, mens de selv ikke har fått tilbud om service, blir han overrasket.

– Det høres underlig ut at de har fått beskjed om at mannskapet spiser middag om bord. Jeg forstår at det provoserer, sier han.

Ny rute i gang

Berg har i 17 – tida lørdag ikke noe konkret svar på hvorfor passasjerene ikke får vente om bord på ferga. Ny avgang fra Sandsøy blir klokka 18.10 lørdag.

– «Karlsøy » går fra Stornes klokka 17.10. Videre går den fra Grytøy til Bjarkøy l. 18.10. Da går den via Sandsøy ved behov, opplyser Berg.