Fengselsstraff for å lure universitetet

En mann og en kvinne er dømt til fengselsstraff for å ha lagt fram falske vitnemål og attester for å få studieplass på Universitetet i Tromsø.

Universitetet i Tromsø

To personer har fått fengselsstraff for å ha lurt universitetet med falske dokumenter. En kvinne fikk studieplass ved hjelp av forfalskningene.

Foto: Helge Hansen / NTB scanpix

De to var tidligere gift med hverandre, og for noen år siden forfalsket ektemannen to dokumenter for å hjelpe sin ektefelle med å skaffe seg jobb.

Fikk studieplass

I 2012 søkte kvinnen på studieplass ved Universitetet i Tromsø. Hun fikk plass, etter en vurdering av hennes utdanning og praksis. Senere viste det seg at et vitnemål og en arbeidsattest var falske, og at det var hennes daværende ektemann som hadde laget forfalskningene.

Alvorlige forhold

Skjermdump diplomaservices.com - Breiviks vitnemålside

Bruk av falske vitnemål er et stort problem for norske universiteter.

Foto: skjermdump av diplomaservices.com i waybackmachine/archive.org

Retten slår fast at brudd på bestemmelsene rundt falske dokumenter og falsk forklaring er svært alvorlige, og at det skal reageres med ubetinget fengsel for brudd på straffelovens paragraf 182 og 166.

Men retten kom fram til at det for ektemannens tilfelle er tilstrekkelig med betinget straff, og han ble dømt til to ukers fengsel, med en prøvetid på to år. Bakgrunnen for dette er at det er mange år siden han laget forfalskningene, og at hensikten den gang var å hjelpe sin kone med å få jobb.

Ubetinget for kvinnen

Kvinnen, som hadde hatt disse falske dokumentene siden de ble laget i 2008, og som brukte dem til å søke studieplass i 2012, ble møtt med en strengere reaksjon. Tingretten mener at også hun skal ha to ukers fengsel, men i motsetning til sin eksmann, så må hun sone straffen.