Fem grep som kan gi deg suksess i næringslivet

I dag er tema for NRKs valgsatsing hvorfor noen regioner lykkes med næringsutvikling og innovasjon, og andre ikke gjør det. Her har du fem grep politikerne kan ta for at du kan få suksess i næringslivet:

Innovasjon

Mandag er innovasjon temaet i NRKs valgdekning.

Valglogo

1. Minske risikoen for å satse?

Du har en idé, men er redd for å gå på en økonomisk smell hvis du ikke lykkes. Andreas Nilsen, på Gründerhuset Flow i Tromsø, forteller at mange dropper å investere i oppstartsbedrifter på grunn av den økonomiske risikoen som kan være knytt til slike prosjekter.

– Hadde det vært skattelette på investeringer i oppstartsbedrifter, ville nok flere vært villige til å investere, sier han.

2. Gi barn og unge mulighet til å prøve seg som gründere på skolen

– Jo tidligere man starter med å lære barn og ungdom om entreprenørskap og næringsliv, desto større er muligheten for at de tør å satse når de blir gamle nok, sier Andreas Nilsen ved Flow.

Det er frivillig for kommunene og skolene å knytte seg til Ung Entreprenørskap-satsingen. Noen kommuner i Troms har vedtatt at alle skolene skal ha entreprenørskap på timeplanen. Andre ikke.

Hvordan satser din kommune på ungt entreprenørskap?

70 elever fra videregående skole i Nord-Norge møttes til teknologi-kamp.

3. Gi nødvendig kursing

Mange som ønsker å starte opp en ny bedrift mangler nødvendig kunnskap om økonomi, markedsføring, planlegging og slike ting.

Gründerhuset Flow i Tromsø er et eksempel på et tilbud som får økonomisk støtte fra kommunen for å holde kurs for dem som ønsker å satse på egen hånd.

Har kommunen din et slik tilbud?

Mandag klokken 21.30 skal debatten på NRK 1 handle om hvorfor noen regioner lykkes med næringsutvikling og andre ikke. Se debatten her:

Direktesendt valgprogram med Atle Bjurstrøm og Verdens Rikeste Land.

4. Legge til rette for eksisterende bedrifter

Arbeidsgiveravgiften har vært viktig for etablering av arbeidsplasser i Nord-Norge. Etter en heftig runde i fjor, fikk Norge lov til å fortsette med forskjellig arbeidsgiveravgift ut fra hvor du er i landet, men flere sektorer, deriblant transportnæringen, er unntatt ordningen, og rammes dermed hardt.

Hva mener politikerne i din kommune er viktig for å forsterke og videreføre allerede etablerte bedrifter?

Hurtigruta Nord-Norge på vei inn Bodø havn

Hurtigruten, og andre som driver i transportbransjen, blir rammet av de nye reglene for arbeidsgiveravgift.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Et viktig spørsmål i Troms er satsing på oppdrettsanlegg.

Fiskerinæringen står sterkt i Troms. Blant annet diskuteres det heftig om det skal legges flere oppdrettsanlegg i fylkets fjorder. Noen argumenterer for at anleggene skaper mange arbeidsplasser, samtidig som anleggene kan få konsekvenser for miljøet og villfisket i fjordene.

Vil din kommune satse på oppdrett i fjorden, eller vil de ha lukkede anlegg på land?

Oppdrettsmiljø

I Troms er oppdrettsanlegg et viktig tema.

Foto: Astrid Krogh / NRK

5. Sørge for god kommunikasjon til resten av verden

God forbindelse til omverdenen er viktig for både næringsliv, turisme, og for å få folk til å bo i kommunen. Hvordan tar politikerne vare på veiene og fergene der du bor både i kommune og i fylket? Hvilke prosjekter prioritere de? Har de planer kollektivtransporten? Hva mener de om tog nord for Narvik?

Flytoget vinter

Kan vi få tog til Tromsø en gang i fremtiden?

Foto: Holm, Morten / Scanpix