Fem fiskere funnet – fiskebåt forliste i Barentshavet

Fem fiskere er reddet med helikopter fra en redningsflåte, etter at båten deres forliste elleve mil nord for Båtsfjord natt til fredag.

Laster kart, vennligst vent...

Posisjonen til fiskebåten Østbanken var rundt 60 nautiske mil nordøst for Båtsfjord i Øst-Finnmark.

Ifølge Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble det litt før klokken seks fredag morgen gjort observasjon av to redningsflåter med folk om bord.

Alle måtte svømme til flåter, en uten redningsdrakt, da båten sank under føttene på dem, skriver HRS på Twitter.

– Fem personer ble funnet ombord en av redningsflåtene der fiskebåten «Østbanken» gikk ned. Det er hele besetningen, og de ble plukket opp av et redningshelikopter fra 330-svadronen, og fløyet til Hammerfest sykehus, sier pressevakt ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Frode Iversen til NRK.

Iversen forteller at tilstanden til de fem fiskerne skal være god.

– Det virker som alle er i god behold, og så vidt vi vet så er tilstanden til de fem ok. Så de blir egentlig bare fløyet inn for å få en kjapp sjekk på sykehuset der, sier Iversen.

(saken forsetter under twitter-meldingen til Redningsselskapet)

Laster Twitter-innhold

– Farlig nær å forulykke

Redningsselskapet sendte redningsskøyta «Reidar von Koss» mot forlisstedet, men de rakk ikke frem før fiskerne allerede var reddet av et Sea King-redningshelikopter.

Skipsfører Odd Arne Hermansen beskriver tøffe forhold på havet.

– Det var kuling, og nesten storm i området. Det var mørkt og svart. Og disse fiskerne satt nesten to timer i redningsflåten før de ble reddet, sier Hermansen.

Da «Reidar von Koss» var omlag en time unna havaristen fikk de beskjed om at alle ombord var reddet.

– De var nok farlig nær å forulykke i de forholdene, hvis de ikke hadde blitt reddet da de ble reddet, selv om de hadde redningsbåt, sier Hermansen.

Stor redningsaksjon igangsatt

Hovedredningssentralen ble varslet om forliset i 3.30-tiden. Det var et mannskap på fem om bord i fiskebåten Østbanken.

– Vi fikk melding via kystradioen i Vardø om at en fiskebåt tok inn vann. Relativt raskt etterpå så vi at båten kom til å synke, sier vakthavende redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Tok inn vann

Ressurser fra Redningsselskapet, et redningshelikopter fra Banak og et helikopter med varmesøkende kamera fra Hammerfest ble sendt til stedet. På Twitter takker HRS alle involverte for en flott innsats i redningsaksjonen. Også tre russiske båter responderte på nødmeldingen.

– Vi vet ikke noe om årsaken til forliset, utover at båten tok inn vann, sier pressevakt ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge, Frode Iversen

Den forliste fiskebåten er hjemmehørende i Tana. Den het tidligere «King Nordkapp», og ble solgt til Tana for om lag ett år siden, og omdøpt til «Østbanken», skriver KystogFjord.no

HRS kjenner ennå ikke identiteten til de fem, men mannen de snakket med, var norsk.

Den forliste fiskebåten var på 75 fot.

Dette melder HRS Nord-Norge på twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...